Лява (река): Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
4 байта изтрити ,  преди 2 години
м
overlinking
Редакция без резюме
м (overlinking)
 
'''Лява река''' (или [[Козничка река]]) е [[река]] в [[Западна България]], [[област Кюстендил]], общини [[община Кюстендил|Кюстендил]], [[община Бобов дол|Бобов дол]] и [[община Невестино|Невестино]], ляв приток на река [[Струма]]. Дължината ѝ е 20 km.
 
Лява река извира на 1300 m н.в., на 500 m североизточно от връх Виден (1487 m), първенецът на [[Конявска планина]]. До село [[Горна Козница]] протича в дълбока и силно залесена долина, като прави голяма, изпъкнала на север дъга. При [[Горна Козница]] излиза от планината и навлиза в източната, хълмиста част на [[Кюстендилската котловина]], където долината ѝ се разширява, а течението ѝ е в посока юг-югоизток. След устието на най-големия си приток Габрешевска река (ляв) завива на югозапад и се влива отляво в река [[Струма]], на 437 m н.в., точно преди навлизането на последната в [[Скрински пролом|Скринския пролом]].
 
Площта на водосборния басейн на реката е 65 km<sup>2</sup>, което представлява 0,38% от водосборния басейн на река [[Струма]]. Реката отводнява част от южните склонове на [[Конявска планина]] и най-северозападната част на историко-геогрфската област [[Разметаница]].

Навигация