Потсдамска конференция: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
overlinking
No edit summary
м (overlinking)
'''Потсдамската конференция''' се провежда в [[Потсдам]], в двореца [[Цецилиенхоф]] от [[17 юли]] до [[2 август]] [[1945]] г. с участието на ръководителите на трите най-големи държави от антихитлеристката коалиция във [[Втората световна война]] с цел да се определят следващите стъпки по следвоенното устройство на Европа.
 
Това е третата и последна среща на голямата тройка от антихитлеристката коалиция. Първите две се състоят в края на 1943 г. в [[Техеранска конференция|Техеран]] ([[Иран]]) и в началото на [[1945]] г. на [[Ялтенска конференция|Ялта]] (Съветски съюз).
 
В конференцията участват главите на правителствата на три държави- [[президент на САЩ|президентът на САЩ]] [[Хари Труман]] (председателствал всички заседания), председателя на Съвета на Народните комисари на СССР и председател на Държавния комитет на отбраната на СССР [[Сталин]] и [[премиер-министър]]а на Великобритания [[Уинстън Чърчил]] (по време на конференцията претърпява поражение на парламентарните избори), и в Потсдам идва неговия приемник [[Клемент Атли]]).

Навигация