Разлика между версии на „Жлъчен сок“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
м (замяна с n-тире)
* '''Жлъчни киселини''' – това са [[таурохолова киселина|таурохоловата]] и [[гликохолова киселина|гликохоловата киселина]], които влизат в състава на жлъчката под формата на техните алкални соли. Благодарение на тях се активира действието на [[панкреас]]ната [[липаза]] и се усилва действието на амилолитичните [[ензим]]и. Под влияние на липазата мастите се разглобяват до висши мастни киселини и [[глицерин]], които са разтворими във вода и могат лесно да се [[резорбция|резорбират]]. Притежавайки бактерицидно действие, жлъчните киселини задържат развитието на гнилостните [[микроорганизми]] в [[тънко черво|тънките черва]].
* '''Жлъчни пигменти''' – това са червеният [[билирубин]] и зеленият [[биливердин]], които се образуват в черния дроб от преработването на [[хемоглобин]]а, освободен при разрушаване на [[еритроцити]]те. Едновременно с тази преработка се отнема [[желязо]]то от хемоглобина и се предоставя на [[костен мозък|костния мозък]] за образуване на нови еритроцити. Тези пигменти се изхвърлят чрез жлъчката и [[храносмилателна система|храносмилателния канал]] навън от организма.
* '''[[Холестерин|Холестерол]]''' – той е нормална съставна част в мембраните на всички клетки. Холестиринът който се приема чрез храната, както и този, който се образува при разрушаването на собствените клетки на организма, ако е в повече, се изхвърля навън чрез жлъчката. Холестеролът се екскретира от организма чрез жлъчката или в нестерифицирана форма или след превръщане им в жлъчни киселини в черния дроб. Копростанонолът е основният стероид в изпражненията; той се образува от холестерола от бактериите в долната част на червата. Жлъчните киселини се образуват от холестерола.<ref name=":0">{{Цитат книга|last=Rodwell VW, Bender DA, Botham KM, Kennelly PJ, Weil PA.|first=|title=Harpers’ Illustrated Biochemistry, 31 st Edition.|year=|month=|publisher=|location=|isbn=|pages=}}</ref>
* '''Слуз'''.
 
Образуването на жлъчен сок се усилва при въвеждане в кръвта на жлъчни киселини, или при постъпване в храносмилателния канал на [[солна киселина]], кисели течности, [[секретин]], [[минерална вода]], в по-слаба степен [[вода|питейна вода]], и др.
 
<br />
 
== Жлъчни киселини ==
Първичните жлъчни киселини се синтезират в черния дроб от холестерол.
 
Те са холева киселина (установена в най-голямото количество при повечето бозайници) и хенодезоксихолева киселина. [[7α-хидроксилаза|7α-хидроксилирането]] на холестеролът е първото и основно регулаторно стъпало в биосинтезата на жлъчни киселини и се катализира от холестерол  7α-хидроксилаза, микрозомалeн [[цитохром Р450]] ензим, обозначен като [[CYP7A1]]. Типична монооксигеназа, изискваща кислород, НАДФH и цитохром P450. Последващо хидроксилиране се катализират от монооксигенази. Пътят на биосинтез на жлъчните киселини се разделя рано на един път с по-малко значение, водещ до [[холил-КoA]], характеризиращ се с допълнителнна α-OH група на 12 позиция и друг път, водещ до [[хенодезоксихолил-КoA]]. Втори път в митохондриите, включващ 27- хидроксилиране на холестерол от цитохром Р450 стерол 27-хидроксилаза ([[CYP27A1]]) като първата стъпка е отговорна за значителна част от синтезираните [[първични жлъчни киселини]]. Първичните жлъчни киселини навлизат в жлъчката като конюгати с [[глицин]] или [[таурин]]. Конюгирането протича в чернодробните [[Пероксизома|пероксизоми]]. При хората съотношението на глициновите към тауриновите конюгати е обикновенно 3:1. В алкалната жлъчка (pH 7,6-8,4)
 
жлъчните киселини и техните конюгати се приемат под формата на соли – от тук и терминът "[[жлъчни соли]]."
 
Първичните жлъчни киселини се метаболизират допълнително в червата от активността на чревни бактерии. По този начин, деконюгирането и 7α-дехидроксилирането, продуцира [[вторичните жлъчни киселини]], [[Дезоксихолеви|дезоксихолева]] и [[литохолова]] киселина.
 
=== Повечето жлъчни киселини се връщат в черния дроб чрез Ентерохепаталната циркулация ===
Въпреки че продуктите на храносмилането, включително холестерола, се абсорбират в първите 100 см от тънките черва, първичните и вторичните жлъчни киселини се абсорбират почти изключително в [[илеума]], а от 98 до 99% се връщат в черият дроб чрез [[Портална циркулация|порталната циркулация]]. Това е известно като ентерохепатална циркулация. Въпреки това, [[литохолевата]] киселина, поради нейното неразтворимост, не се реабсорбира в някаква значителна степен. Само малка част от жлъчните соли избягват абсорбцията и поради това се елиминира с изпражненията. Независимо от това, това представлява основен път за елиминиране на холестерола. Всеки ден пул от жлъчни киселини (около 3-5 g) циклизира през червата 6 до 10 пъти и количеството на жлъчни киселини е еквивалентно на загубите в изпражненията, се синтезира от холестерол, така че пулът от жлъчни киселини да се поддържа постоянен. Това се съпровожда чрез система за контрол тип обратна връзка.
 
=== Синтезът на жлъчните киселини се регулира на ниво  CYP7A1 ===
Основният скорост-ломитиращ етап в биосинтезът на жлъчни киселини е CYP7A1 . Активността на ензимът е подложен на регулация тип обратна връзка чрез ядрен рецептора свързващ жлъчни киселини, [[фарнезоиден X рецептор]] (FXR). Когато размерът на пул с жлъчна киселина в ентерохепаталната циркулация се увеличи, FXR се активира и транскрипцията на CYP7A1 гена се супресира. [[Хенодезоксихолева киселина|Хенодезоксихолевата]] киселина е особенно важна при активирането на FXR. Активността на CYP7A1 се засилва от холестерол с ендогенен и хранителен произход и регулира от [[инсулин]], [[глюкагон]], [[Глюкокортикоид|глюкокортикоиди]] и [[тироиден хормон]].<ref name=":0" />
<br />
== Вижте също ==
* [[Жлъчен мехур]]
*[[Холестерол метаболизъм]]
 
== Източници ==
391

редакции

Навигация