Разлика между версии на „Българска национална телевизия“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
| име = Българска национална телевизия
| лого = Logo-main_2020.png
| px = 300px200px
| индустрия = [[Телевизия]]
| картинка-описание = Сградата на БНТ в 2009 година
'''Българската национална телевизия''' ('''БНТ''') е обществената [[телевизия]] в България. Открита е официално на 26 декември 1959 г. в резултат от осемгодишна разработка и изпитания на екип от учени от [[ТУС|Машинно-електротехническия институт]] в [[София]].
 
БНТ осъществява своята дейност по силата на Закон за [[радио]]то и [[телевизия]]та, обнародван в бр. 138 от 1998 г. на „Държавен вестник“. БНТ е юридическо лице със седалище град София. Тя е национален обществен телевизионен и далекосъобщителен оператор.
 
БНТ излъчва няколко програми – „[[БНТ 1]]“ – основният национален и обществен канал, акцентиращ върху новини, публицистика, развлекателни програми и документалистика. Насочен е към широката аудитория. „[[БНТ 2]]“ – културно-образователен канал и единна национална мрежа на петте регионални телевизионни центрове – София, Пловдив, Благоевград, Варна и Русе. „[[БНТ 3]]“ – спортно-развлекателен канал, който акцентира върху български и международни спортни събития, независимо от степента им на популярност. „[[БНТ 4]]“ – политематичен канал с разпространение в чужбина. Насочен е към българските зрители зад граница.
 
БНТ е член на Европейския съюз на обществените радио-телевизионни оператори ([[Европейски съюз за радио и телевизия|EBU]]), Организацията на обществените телевизионни оператори в Европа (CIRCOM Regional), Международната федерация на телевизионните архиви (FIAT), [[EFTA|EGTA]], IMZ и BBLF. БНТ е член на „Интервизия“ и партньор на „[[Евровизия]]“.
 
От 2018 г. БНТ е член на [http://www.copeam.org/ COPEAM] – Постоянна конференция на аудио-визуалните оператори от средиземноморския регион.
Спомени за най-ранното време на БНТ се откриват във фотоархива на телевизията, защото тогава все още няма записваща техника и всичко, което е излъчвано, е било на живо.
 
В началото на филмова лента са снимани музикални и културни програми, както и репортажи за новините. Поради тази причина днес има запазени редица откъси от опери и балет, концерти и игрални филми, както и театрални премиери от началото на 60-те години на ХХ век.
 
Театърът се играе на живо, но започва едновременно с това да се записва, а впоследствие и да се повтаря, благодарение на появата на телекординга. Благодарение на него днес също може да бъде гледан тогавашният театър.
 
== Омбудсман на БНТ ==
Работата на омбудсмана на БНТ е свързана с осъществяването на обратна връзка с аудиторията на БНТ и разрешаването на казуси, свързани с нея. Ролята му е да изразява общественото мнение и да спомага за осъществяване на граждански контрол върху работата на всяко обществено звено. В целите и задачите на БНТ е да работи за изграждане на обществения плурализъм и култура, както и да формира гражданско самосъзнание. БНТ се стреми да превърне своите зрители в активни участници и съавтори на съдържание.
 
== Ефирна предавателна мрежа ==
 
{{БНТ
| title bgr color = BEBEBE6E8897
| title color = ffffff
}}

Навигация