Разлика между версии на „Уикипедия:Бот/Задачи“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
Поради добавените препратки в параметър име в статиите, сочещи към [[Шаблон:Състезание Ф1]] не се визуализира правилно категорията от Общомедия. Възможно ли е бот да се намеси и да премахне препратките? [[Потребител:Nikki080|Nikki080]] ([[Потребител беседа:Nikki080|беседа]]) 19:01, 25 април 2020 (UTC)
: {{ping|Nikki080}} Няма нужда от минаване с бот. Добавих шаблона {{ш|delink}} (вътре в препратката за Общомедия), който премахва всякакви вътрешни препратки и файлове от даден параметър. Сега би трябвало да показва препратките нормално. Ако забележиш нещо нередно или счупено, пиши тук или на беседата на шаблона. --[[Потребител:Ted Masters|Ted Masters]] ([[Потребител беседа:Ted Masters|беседа]]) 19:01, 25 април 2020 (UTC)
 
== ''Души'' вместо ''човека'' след числителни имена и някои други думи ==
 
Здравейте,
 
Една от най-честите грешки е използването на „човека“ като бройна форма на „човек“, напр. ''колко човека'', ''няколко човека'', ''30 човека'' и т.н. Във всички тези случаи според ОПРБЕ от 2012 г. правилно е единствено „души“ (https://ibl.bas.bg/ezikovi_spravki/100-hora/).
 
Възможно ли е въпросните случаи да се добавят към списъка с поправки? Най-честите, за които в момента се сещам, са следните:
* след всякакви числа от 2 нагоре, били те изписани с числа или думи. Някои от тях обаче са по-особени, ако са изписани с думи:
** след ''2''/''двама(та)'' (ако има ''два(та)'' или ''двама(та) човека'' → ''двама(та) души''). Същото важи за числителните от 3 до 6 включително, както и за 9 и 10, но без 7 и 8;
** след ''100''/''сто(те)'', ''200''/''двеста(та)'', ''300''/''триста(та)'', ''400''/''четиристотин(те)'' и т.н.;
** след ''1000''/''хиляда(та)'';
** след [число] + ''хиляди'' (''хил.''), ''милиона'' (''млн.''), ''милиарда'' (''млрд.'') и т.н.;
** след ''десетина'', ''двадесетина''/''двайсетина'', ''тридесетина''/''трийсетина'', ''четиридесетина''/''четиресетина'' и т.н. до ''стотина'';
** след ''колко'', ''колкото'', ''няколко''.
 
Разбира се, много е вероятно да ми убягват и други случаи, но мисля, че тези са най-разпространените, и смятам, че като за начало са предостатъчни. При цитати може би ще е редно да се остави „човека“, но във всички други случаи поправките би трябвало да се приложат.
 
(Впрочем проблемът, за жалост, става още по-голям, ако включим и всички възможни думи, назоваващи лица от мъжки род (като ''читател'', ''учител'', ''министър'' и т.н.), но тъй като не те са това, на което искам да обърна внимание, и съм наясно, че за тях ще се наложи много повече време, (поне засега) няма да задълбавам излишно.)
 
Поздрави, – [[Потребител:CadêParção|CadêParção]] ([[Потребител беседа:CadêParção|беседа]]) 15:04, 9 май 2020 (UTC)

Навигация