Фермион: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
пренаписана
Ред 1: Ред 1:
'''Фермиони''' се наричат всички [[елементарни частици]] с полуцял [[спин_(физика)|спин]]. Например [[електрон]], [[протон]], [[неутрон]], [[неутрино]], [[кварк]] и т.н. Кръстени са на известния физик [[Енрико Ферми]], който пръв разработва статистиката на частиците, които се подчиняват на [[принцип на Паули|принципа на Паули]].
'''Фермиони''' се наричат всички [[елементарни частици]] с полуцял [[спин_(физика)|спин]] (1/2, 3/2, 5/2,...). Например [[електрон]], [[протон]], [[неутрон]], [[неутрино]], [[кварк]] и т.н. Кръстени са на известния физик [[Енрико Ферми]], който пръв разработва статистиката на частиците, подчиняващи се на [[принцип на Паули|принципа на Паули]].


== Статистика ==
Елементарните частици винаги се разглеждат статистически и според броя на състоянията с еднакви параметри се подчиняват на две съвсем различни статистики.
Елементарните частици винаги се разглеждат статистически и според броя на състоянията с еднакви параметри се подчиняват на две съвсем различни статистики. Фермионите се подчиняват на [[статистика на Ферми-Дирак|статистиката на Ферми-Дирак]]. Това означава, че в едно [[квантово състояние]] в определен момент от [[време]] може да се намира само една частица. Тяхната [[вълнова функция]] е антисиметрична - ако местата на два фермиона се разменят, функцията си сменя знака. Фермионите са неразличими и си въздействат едни на други посредством размяна на [[бозон]]и.


== Видове ==
Едната група микрочастици ([[бозон]]ите) предпочитат да се събират по много в едно състояние, а другата - фермионите - се стараят да останат сами в едно състояние (или се казва още, че се подчиняват на [[Принцип на Паули|принципа на Паули]] и имат [[статистика на Ферми-Дирак]]). Друга разлика между двете групи е, че докато бозоните имат собствен механичен момент ([[спин_(физика)|спин]]), измерващ се в [[цяло число|целочислени]] значения на [[константа на Планк|константата на Планк]] ћ, то фермионите имат спин, измерващ се в полуцели значения на ћ. Вътрешното движение на фермионите се описва от матриците на [[Пол Дирак|Дирак]], докато при бозоните вътрешното движение се описва от обикновените [[координати]] и [[време]]. Оттук произтичат и разликите в собствените [[Електрическо поле|електрически]] и [[магнитно поле|магнитни]] полета на всеки от двата вида частици. При фермионите средните значения на интензитетите на собственото електрическо поле се компенсират и сумарното поле е нула, а интензитетът на собственото им магнитно поле е два пъти по-голям от интензитета на собственото магнитно поле на бозоните (или собственото магнитно поле, създадено от [[електрически заряд]], който се движи като бозон). Именно поради това жиромагнитното отношение на собствения магнитен момент към собственния механичен момент на фермионите е два пъти по-голямо от значението на жиромагнитното отношение на собствения магнитен момент към собственния механичен момент на бозоните.
Двата основни вида фермиони в стандартния модел са [[кварк]]ите и [[лептон]]ите. [[Кварк]]ите изграждат [[протон]]ите и [[неутрон]]ите, а в списъка на [[лептон]]ите са [[неутрино]], [[таон]], [[мюон]] и [[електрон]]. Всички те имат полуцял [[спин_(физика)|спин]] или с други думи полуцели значения на [[константа на Планк|константата на Планк]] ћ. Вътрешното движение на фермионите се описва от матриците на [[Пол Дирак|Дирак]]. Средните значения на интензитетите на собствените им електрични полета се компенсират и сумарното поле е нула, а интензитетът на собственото им магнитно поле е два пъти по-голям от този на [[бозон]]ите. Именно поради това жиромагнитното отношение на собствения магнитен момент към собственния механичен момент на фермионите е два пъти по-голямо от значението на жиромагнитното отношение на собствения магнитен момент към собственния механичен момент на [[бозон]]ите.

== Външни препратки ==
* [http://www.bookrags.com/Fermion Фермион]
* [http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/particles/spinc.html Фермиони и бозони]
* [http://www.krugosvet.ru/articles/23/1002304/1002304a4.htm Бозони и фермиони, поле и вещество]
== Вижте също ==
* [[Кварк]]
* [[Бозон]]
* [[Лептон]]
* [[Елементарна частица]]


От такова описание следва, че не съществува никаква [[суперсиметрия]], която да описва обобщено поведението на бозоните и на фермионите, както и че не съществуват никакви други хипотетични частици (Higgs), които да предават взаимодействието и да отделят бозоните от фермионите чрез създването в тях на различни механични моменти.
{{Списък елементарни частици}}
{{Списък елементарни частици}}
[[Категория:Елементарни частици]]
[[Категория:Елементарни частици]]
[[Категория:Физика]]

[[Категория:Атомна физика]]
[[Категория:Физика на елементарните частици]]
[[Категория:Квантова механика]]
[[ar:فرميون]]
[[ar:فرميون]]
[[bs:Fermion]]
[[bs:Fermion]]

Версия от 21:55, 17 юни 2007

Фермиони се наричат всички елементарни частици с полуцял спин (1/2, 3/2, 5/2,...). Например електрон, протон, неутрон, неутрино, кварк и т.н. Кръстени са на известния физик Енрико Ферми, който пръв разработва статистиката на частиците, подчиняващи се на принципа на Паули.

Статистика

Елементарните частици винаги се разглеждат статистически и според броя на състоянията с еднакви параметри се подчиняват на две съвсем различни статистики. Фермионите се подчиняват на статистиката на Ферми-Дирак. Това означава, че в едно квантово състояние в определен момент от време може да се намира само една частица. Тяхната вълнова функция е антисиметрична - ако местата на два фермиона се разменят, функцията си сменя знака. Фермионите са неразличими и си въздействат едни на други посредством размяна на бозони.

Видове

Двата основни вида фермиони в стандартния модел са кварките и лептоните. Кварките изграждат протоните и неутроните, а в списъка на лептоните са неутрино, таон, мюон и електрон. Всички те имат полуцял спин или с други думи полуцели значения на константата на Планк ћ. Вътрешното движение на фермионите се описва от матриците на Дирак. Средните значения на интензитетите на собствените им електрични полета се компенсират и сумарното поле е нула, а интензитетът на собственото им магнитно поле е два пъти по-голям от този на бозоните. Именно поради това жиромагнитното отношение на собствения магнитен момент към собственния механичен момент на фермионите е два пъти по-голямо от значението на жиромагнитното отношение на собствения магнитен момент към собственния механичен момент на бозоните.

Външни препратки

Вижте също