M24: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Нова страница: '''Звездното струпване в Стрелец''' (М24) е голямо струпване от звезди, разположено на 600 св.г. по п...
 
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Звездното струпване в Стрелец''' (М24) е голямо струпване от звезди, разположено на 600 св.г. по посока на [[съзвездие]]то [[Стрелец]]. Открито е от [[Шарл Месие]] през [[1764]].
[[Image:Caustiche.jpg|250px|thumb|right|M24]]'''Звездното струпване в Стрелец''' (М24) е голямо струпване от звезди, разположено на 600 св.г. по посока на [[съзвездие]]то [[Стрелец]]. Открито е от [[Шарл Месие]] през [[1764]].


Звездите, куповете и другите обекти, включени М24 са част от галактичните [[Ръкав (галактика)|ръкав]] и Стрелец и Кил-Стрелец. Шарл Месие оценява ъгловият диаметър на образуванието на 1.°5, което се оказва достатъчно точно.
Звездите, куповете и другите обекти, включени М24 са част от галактичните [[Ръкав (галактика)|ръкав]] и Стрелец и Кил-Стрелец. Шарл Месие оценява ъгловият диаметър на образуванието на 1.°5, което се оказва достатъчно точно.

Версия от 11:32, 18 юни 2007

M24

Звездното струпване в Стрелец (М24) е голямо струпване от звезди, разположено на 600 св.г. по посока на съзвездието Стрелец. Открито е от Шарл Месие през 1764.

Звездите, куповете и другите обекти, включени М24 са част от галактичните ръкав и Стрелец и Кил-Стрелец. Шарл Месие оценява ъгловият диаметър на образуванието на 1.°5, което се оказва достатъчно точно.

М24 заема голям обем - оценките за ширината му са между 10 000 и 16 000 св.г. В зрителното поле на бинокъл се виждат около 1000 звезди.


Външни препратки

Вижте също

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Messier 24 в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Моля, добавете oldid номера на версията, от която е направен преводът!