Теофил Теофилов: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
Няма промяна в размера ,  преди 2 години
редакция без резюме
м (Bot: Automated text replacement (-\> \[http +>[http))
Редакция без резюме
[[Файл:St Dimitar.JPG|мини|250п|Храм „Свети Димитър“, Търновград]]
 
През 1973 г. печели конкурс за научен сътрудник в областта на теорията, историята, реставрацията и консервацията на паметници на културата към Институт по изкуствознание при [[БАН]] – НИЛ при НИПК. В периода 1986 – 1989 година специализира „Управление на културните процеси“ в [[Москва]]. От завършването на висшето си образование до 1986 година работи като проектант и научен сътрудник към Националния институт за паметниците на културата. От 1986 до 1989 е кмет на [[Велико Търново]]<ref name=„Крумова“>[http://www.sibir.bg/index.php?page=displayTopic&id=4672&tid=75227 Вера Евтимова – Интервю с арх. Теофил Теофилов/05]. 5.08.2009]</ref>.
 
От 1989 година е директор на Националния музей на архитектурата във Велико Търново. Сред реализираните му проекти са реставрациите на църквите [[Свети Димитър Солунски (Велико Търново)|„Св. Димитър Солунски“]] – Кв. Асенов и [[Свети Четиридесет мъченици (Велико Търново)|„Св. Четиридесет мъченици“]] в Търново, църквите „Рождество Христово“, „Св. Георги“ и „Св. Атанасий“ в с. [[Арбанаси]], „Св. Петър и Павел“ и „Св. Димитър“ в гр. [[Свищов]], Тракийски култов комплекс, край с. [[Свещари]], Голяма Базилика в [[Плиска]], Кръгла (Златна) църква – [[Велики Преслав|Преслав]], обекти в [[Царевец]], Борис Деневата къща, [[Къщата с маймунката]], [[Беленски мост|Мост на Кольо Фичето]] в гр. [[Бяла (Област Русе)|Бяла]] и други обекти от съкровищницата на българската средновековна и възрожденска архитектура.<ref name=„Алексиев“>Йордан Алексиев. [http://www.st40martyrs.org/index.php?option=com_content&task=view&id=143&Itemid=60 За Тео с преклонение]. Сп. „Паметници, реставрация, музеи“/бр. Бр. 12/февруари. Февруари-април 2009  г./Йордан Алексиев – За Тео с преклонение]</ref>
 
Автор е на около 60 научни статии по направени изследвания на културни паметници от [[Античност]]та, [[Средновековие]]то и [[Българското възраждане]]. Носител е на [[орден „Кирил и Методий“]] I и II степен и награда „Оборище“, която се присъжда от Сдружението на възрожденските градове за принос в утвърждаването на националната идентичност<ref name=„Оборище“>[http://citybuild.bg/news/teofil-teofilov-poluchi-nagradata/2107 CityBuild/Арх. Теофил Теофилов получи наградата „Оборище“/02.05.2007]</ref>.

Навигация