Разлика между версии на „Балканска федеративна република“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
Bot: Automated text replacement (- пък + )
м (Поправка на правописни грешки от списък в Уикипедия:AutoWikiBrowser/Typos)
м (Bot: Automated text replacement (- пък + ))
Влиянието на федеративната идея е силно и сред останалите балкански народи, съседи на България. Виден привърженик на балканския федерализъм в [[Сърбия]] са [[Светозар Маркович]], [[Леонидис Вулгарис]] от [[Гърция]], [[Йон Гика]], [[Йон Братиану]], [[Николае Балческу]] от [[Румъния]]<ref name="academia">[http://www.academia.edu/3300154/Peykovska_Hungarian_movement_against_the_1867_Compromise_national_movements_on_the_Balkans_the_Danubian_Confederation_idea_Janos_Asztalos_1869-1871 www.academia.edu]</ref>. В различно време и по различен повод за Балканска федерация са се изказвали [[Лайош Кошут]]<ref name="academia"/>, [[Джузепе Гарибалди]], [[Джузепе Мацини]], [[Уинстън Чърчил]], [[Карл Маркс]], [[Владимир Ленин]] и др. Споменатите тук са малка част от привържениците на федерализма. Тези хора – силно значими исторически личности, са виждали Балканската федерация като единственото правилно решение на Балканските проблеми.
 
Федеративната идея на Балканите също така взема различни форми в земите на южните славяни. Тя е най-вече като [[Югославия|югославянска]] идея, сред румънците и унгарците федеративната идея взема форма на Дунавска федерация, който трябва да замени Австро-Унгария като една голяма централноевропейска сила, която да е противовес на [[Германия]], при гърците пък тя се вижда като Източна федерация, която ще замени Османската империя и ще бъде своеобразно възкресение на [[Византия]]. Всяка една народност влага своите надежди и интереси във федеративната идея, което е причина за това типологично разнообразие.
 
Затова в заключение може се каже, федерализмът на Балканите е сложно и многопластово явления, съчетало в себе си историческа памет, традиции и модерни идеи проникващи от прогресиращия Запад. Като политическа тенденция федерализмът проявява противоречиви аспекти на империализъм или антиимпериализъм в зависимост от това на чия политика служи. Затова трудно може да се определи политическата същност на балканския федерализъм. Наблюдава се сложното преплитане на иначе несъвместими тенденции. В него се съчетават и си съперничат чистият федерализъм, проповядван най-често от представители на нации в неравноправно положение като [[Хърватия|хърватите]] и българите, и великодържавието, отстоявано като официална политика от правителствата на новосъздалите се малки балкански държави.

Навигация