Бури: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
м Bot: Automated text replacement (-\"([а-яА-Я0-9,\.\–\-\s]*?)\" +„\1“)
Ред 6: Ред 6:


== История ==
== История ==
През 1652 г. холандският [[калвинизъм|калвинист]] [[Ян ван Рийбек]] основава [[Кейптаун|Капщат]], първото трайно европейско селище на южноафриканска земя. Целта на селището е да осигурява провизии и услуги за корабите на Обединената източноиндийска компания. Дълго време присъствието на холандците се изчерпва единствено с грижата за подсигуряване на техните кораби и транспортни операции. С нарастване обаче на търговския трафик се стига до увеличаване на нуждата от провизии и така в периода след 1680 г. започва развитие на селско стопанство и животновъдство с по-големи мащаби. Тогава голям брой холандски калвинисти, както и немски и френски заселници, назовавани вече все по-често "бури" изоставят [[Кейптаун]] и навлизат все по дълбоко в земите на север, изтласквайки местните племена и принуждавайки завареното чернокожо население на робски труд.
През 1652 г. холандският [[калвинизъм|калвинист]] [[Ян ван Рийбек]] основава [[Кейптаун|Капщат]], първото трайно европейско селище на южноафриканска земя. Целта на селището е да осигурява провизии и услуги за корабите на Обединената източноиндийска компания. Дълго време присъствието на холандците се изчерпва единствено с грижата за подсигуряване на техните кораби и транспортни операции. С нарастване обаче на търговския трафик се стига до увеличаване на нуждата от провизии и така в периода след 1680 г. започва развитие на селско стопанство и животновъдство с по-големи мащаби. Тогава голям брой холандски калвинисти, както и немски и френски заселници, назовавани вече все по-често „бури“ изоставят [[Кейптаун]] и навлизат все по дълбоко в земите на север, изтласквайки местните племена и принуждавайки завареното чернокожо население на робски труд.


През 1795 г. избухва бунт сред бурите срещу Обединената източноиндийска компания. Резултатът от бунта е заемането на района на Кейптаун от [[Великобритания]] и превръщането му в англйиска колония. След 1820 г. се засилва английската имиграция, английският става официален език, а през 1833 г. е отменено и робството в Британската империя. Всичко това засяга остро начина на живот на бурите, което води до голямото преселване на бурите на север от [[Оранжева река|Оранжевата река]], където те образуват бурските републики Наталия, Трансваал и Оранжевата свободна държава.
През 1795 г. избухва бунт сред бурите срещу Обединената източноиндийска компания. Резултатът от бунта е заемането на района на Кейптаун от [[Великобритания]] и превръщането му в англйиска колония. След 1820 г. се засилва английската имиграция, английският става официален език, а през 1833 г. е отменено и робството в Британската империя. Всичко това засяга остро начина на живот на бурите, което води до голямото преселване на бурите на север от [[Оранжева река|Оранжевата река]], където те образуват бурските републики Наталия, Трансваал и Оранжевата свободна държава.

Версия от 17:52, 29 май 2020

Тази статия е за белите южноафриканци. За древногерманското племе вижте Бури (племе).

Пристигането на Ян ван Рийбек на брега при Кейптаун, худ. Чарлс Бел

Бурите са основната част от белите жители на Република Южна Африка. Те говорят африканс и произлизат главно от нидерландски, френски и немски заселници, предимно протестанти. На африканс думата „бур“ означава селянин и днес много бури смятат, че това наименование е обидно, предпочитайки името африканери.

История

През 1652 г. холандският калвинист Ян ван Рийбек основава Капщат, първото трайно европейско селище на южноафриканска земя. Целта на селището е да осигурява провизии и услуги за корабите на Обединената източноиндийска компания. Дълго време присъствието на холандците се изчерпва единствено с грижата за подсигуряване на техните кораби и транспортни операции. С нарастване обаче на търговския трафик се стига до увеличаване на нуждата от провизии и така в периода след 1680 г. започва развитие на селско стопанство и животновъдство с по-големи мащаби. Тогава голям брой холандски калвинисти, както и немски и френски заселници, назовавани вече все по-често „бури“ изоставят Кейптаун и навлизат все по дълбоко в земите на север, изтласквайки местните племена и принуждавайки завареното чернокожо население на робски труд.

През 1795 г. избухва бунт сред бурите срещу Обединената източноиндийска компания. Резултатът от бунта е заемането на района на Кейптаун от Великобритания и превръщането му в англйиска колония. След 1820 г. се засилва английската имиграция, английският става официален език, а през 1833 г. е отменено и робството в Британската империя. Всичко това засяга остро начина на живот на бурите, което води до голямото преселване на бурите на север от Оранжевата река, където те образуват бурските републики Наталия, Трансваал и Оранжевата свободна държава.

През 1852 г. се стига до конвенция между бурите и Великобритания, по силата на която страната е поделена. На бурите е предоставена земята северно от реката Ваал и им е призната независимостта. Политическата независимост на бурите трае само до началото на 20 в., когато в резултат на т. нар. Втора бурска война те са окончателно покорени от британците и земите им стават част от Британската империя.

През 1910 г. е създаден Южноафриканският съюз, в който са включени земите, населявани от бурите. По време на Първата световна война Южноафриканският съюз подкрепя Великобритания – 140 хиляди бели южноафриканци вземат участие в битките.

В годините след Първата световна война се засилва вече съществуващата политика на сегрегация спрямо чернокожото население в Южна Африка – например на чернокожите им е забранено да живеят в градовете.

През Втората световна война Южна Африка е отново на страната на Великобритания. Много бели южноафриканци се бият в Абисиния, Северна Африка и в Италия. Недостигът на бели работници в южноафриканската промишленост по време на войната се компенсира с назначаването на голям брой чернокожи. Това от своя страна води до увеличаване на чернокожото население в градовете и до неговата еманципация.

В края на 1940-те години се засилва чувството на застрашеност сред белите южноафриканци от черното мнозинство в страната. В резултат на това се налага режимът на апартейд, отменен напълно от президента Фредерик де Клерк.