Виза: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Премахнати редакции на 92.115.24.197 (б.): У не е справочник
Етикет: Отмяна
м Премахване на Категория:Дипломация; Добавяне на Категория:Дипломатически документи, ползвайки HotCat
Ред 31: Ред 31:


[[Категория:Лични документи]]
[[Категория:Лични документи]]
[[Категория:Дипломация]]
[[Категория:Дипломатически документи]]

Версия от 14:15, 13 юни 2020

Вижте пояснителната страница за други значения на Виза.

Виза произлиза от carta visa на латински език и представлява документ издаден от държавата даваща достъп на дадено лице до територията си за определен период от време и при спазването на определени цели на пътуването. Много държави изискват валиден паспорт и виза за да разрешат достъп на чужди граждани до територията си.

Българските граждани могат да пътуват безвизово до почти всички държави в Европа, както и много държави в Южна Америка и Азия.

Специфика по държави

САЩ

Имигрантска виза

Имигрантската виза (зелена карта) се издава на три основни принципа:
виза на основа работа
виза на основа на семейство
виза на основа Програмата за разнообразяване на имигрантския поток
Имигрантската виза дава възможност на неамерикански граждани да пребивават законно в САЩ с право да влизат и излизат от страната по всяко време.

Виза на основа работа

Тази виза се издава посредством форма I-140, подадена от американски работодател към Службата за гражданство и имиграция на САЩ с цел законно пребиваване в страната на негов служител.

Виза на основа семейство

Подавана в Службата за гражданство и имиграция на САЩ чрез форма I-130 тази виза позволява пребиваването на неамерикански гражданин в САЩ ако е сключил законен брак със законен гражданин на страната.

Неимигрантска виза

Дори когато неамерикански гражданин влиза в САЩ с цел временно пребиваване има нужда от издадена виза за определената цел. Неимигрантските визи са няколко вида:
с цел туризъм
с цел лечение
с цел временна работа
с цел образование
Според закона на САЩ кандидатстващите за неимигрантска виза трябва да предоставят доказателство за пребиваването си и да покажат че нямат намерение да имигрират там. Издаването на неимигрантски визи е силно индивидуално – на двама кандидатстващи за един и същи тип виза може да им бъдат изискани различни документи и да им бъдат зададени различни въпроси.

Външни препратки