Разлика между версии на „Пикиращ бомбардировач“

Направо към навигацията Направо към търсенето
добавен източник
м (Дъглас SBD Донтлес)
(добавен източник)
{{без източници}}
[[Файл:A-24 diving.jpg|мини|дясно|Типично поведение на пикиращ бомбардировач („[[Дъглас SBD Донтлес|Дъглас A-24]]“]]
 
'''Пикиращ бомбардировач''' е [[самолет]]-[[бомбардировач]], предназначен да пуска [[авиационна бомба|бомби]] при много стръмно спускане ([[пикиране]]),<ref>https://www.dictionary.com/browse/dive-bomber</ref> като по този начин постига по-висока точност и намалява ефективността на противниковата [[противовъздушна отбрана]] (ПВО).
 
Самолетът пикира (почти) вертикално към целта, по [[траектория]]та, по която ще продължие бомбата и я пуска отблизо с голяма скорост. Това позволява точно и лесно да бъдат поразявани сравнително малки и/или движещи се цели. Друго предимство е това, че не се налага монтирането на специален бомбен прицел на самолета, а при пикирането се използва оръдейния прицел.
В днешно време [[умна бомба|умните бомби]] са заменили повечето от другите видове техники за бомбардиране в САЩ и европейските страни. Бомбите могат да бъдат пускани от голяма височина на много километри от целта, снижавайки риска за самолета. Насочването става по различни начини, включително лазерно насочване, вградена [[GPS]], радар, инфрачервени сензори, видеонасочване и инерционно коригиране на отклоненията от вятъра. Бомбоприцелите дават възможност за бомбардировка при [[кабриране]], което е един вид [[бомбардиране чрез подхвърляне]] на бомбата (на английски ''toss bombing'') – това е обратното на пикиращото бомбардиране, – при кабрирането самолетът пуска бомбата докато носът му е насочен нагоре. Когато се налага пускането на неуправляеми бомби все още се използват коси пикирания до 45 градуса.
 
== Бележки ==
<references/>
 
{{нормативен контрол}}
{{Портал |Авиация}}
 

Навигация