Куртоазия: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м {{мъниче|култура}}
м Bot: Automated text replacement (-\"([а-яА-Я0-9,\.\–\-\s]*?)\" +„\1“)
Ред 1: Ред 1:
'''Куртоазия''' (от старофренски ''curtesie'' от ''curteis'' – куртоазен и ''curt'' – [[дворец]] <ref>[http://dictionary.reference.com/browse/courtesy Online etymology dictionary, courtesy]</ref>) е система от правила за поведение, свързана с дворцовия начин на живот. Някои от тях като отношениято между кавалери и дами (също куртоазна любов на френски ''amor courtios'' или "дворцова любов" на английски - ''courtesy love''), макар и във видоизменен вид са запазени и до днес като част от [[етикет]]а.
'''Куртоазия''' (от старофренски ''curtesie'' от ''curteis'' – куртоазен и ''curt'' – [[дворец]] <ref>[http://dictionary.reference.com/browse/courtesy Online etymology dictionary, courtesy]</ref>) е система от правила за поведение, свързана с дворцовия начин на живот. Някои от тях като отношениято между кавалери и дами (също куртоазна любов на френски ''amor courtios'' или „дворцова любов“ на английски - ''courtesy love''), макар и във видоизменен вид са запазени и до днес като част от [[етикет]]а.


== Източници ==
== Източници ==

Версия от 09:30, 27 юни 2020

Куртоазия (от старофренски curtesie от curteis – куртоазен и curtдворец [1]) е система от правила за поведение, свързана с дворцовия начин на живот. Някои от тях като отношениято между кавалери и дами (също куртоазна любов на френски amor courtios или „дворцова любов“ на английски - courtesy love), макар и във видоизменен вид са запазени и до днес като част от етикета.

Източници