Към себе си: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Disambiguated: словоРеч; форматиране: 3x тире, 2x кавички, 8 интервала (ползвайки Advisor)
м Bot: Automated text replacement (-\"([а-яА-Я0-9,\.\–\-\s]*?)\" +„\1“)
Ред 9: Ред 9:


== Външни препратки ==
== Външни препратки ==
* [http://chitanka.info/text/2048/0 "Към себе си" – пълен текст на български език] – превод на [[Богдан Богданов]] от [[1986]] г.
* [http://chitanka.info/text/2048/0 „Към себе си“ – пълен текст на български език] – превод на [[Богдан Богданов]] от [[1986]] г.


* [http://www.lib.ru/POEEAST/avrelij.txt Пълен текст на руски език] – превод на А. К. Гавриловым от [[1992]] г.
* [http://www.lib.ru/POEEAST/avrelij.txt Пълен текст на руски език] – превод на А. К. Гавриловым от [[1992]] г.

Версия от 09:36, 27 юни 2020

"Към себе си" (на гр. Τὰ εἰς ἑαυτόν) е сборник с философски записки на римския император Марк Аврелий, написан на койне около 170 г. Сборникът съдържа 12 книги и представлява рядък случай на лично слово, достигнало до нас от класическата древност. В науката не е категорично определено дали „Към себе си“ е подготовка за несъстояли се публични лекции по въпросите на стоическата етика, или дневникови наставления за смисъла на човешкото съществуване. Преобладават вижданията, че императорът не е предназначил философско-моралните си дневникови записки за публикуване.

Марк Аврелий цитира в записките си много писатели и философи, но най-дълбока е почитта му към стоическия философ Епиктет, чиито „Беседи“ са и непосредственият образец на „Към себе си“.

Вижте също

Външни препратки