Разлика между версии на „Хосе Андраде“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
Bot: Automated text replacement (-\"([а-яА-Я0-9,\.\–\-\s]*?)\" +„\1“)
м (overlinking)
м (Bot: Automated text replacement (-\"([а-яА-Я0-9,\.\–\-\s]*?)\" +„\1“))
 
[[Файл:Jose Leandro Andrade 2949307144 5777c02cf1 o.jpg|200px|ляво|мини|Андраде в бар в Амстердам, 1928 г.]]
 
Андраде с виртуозната си игра и техниката да управлява топката, покорява европейската публика на Олимпиадата през 1924 г. в [[Париж]]. Френската преса му дава прякорите "Черно„Черно чудо"чудо“, "Черната„Черната перла"перла“, както и "Футболният„Футболният музикант"музикант“. През 1928 г. той печели втори път с олимпийския отбор на европейска земя, в [[Амстердам]].
 
Андраде играе на позицията на крайния [[полузащитник]]. Преди победоносното [[Световно първенство по футбол 1930|Световно първенство през 1930]] г. получава тежко нараняване, което почти довежда до края на кариерата му, но успява да се възстанови навреме и взима участие в турнира.
През 1950 г. Хосе Андраде е поканен за почетен гост на [[Световно първенство по футбол 1950|Световното първенство в Бразилия]]. Неговият племенник - [[Виктор Родригес Андраде]] става световен шампион в този турнир и е един от лидерите в състава на Уругвай.
 
През 1956 г. журналистът от [[Западна Германия]] Фриц Хаке търси Андраде цели 6 дни и накрая го открива. Той живее в малък апартамент в бедната част на Монтевидео и страда от [[алкохолизъм]], като дори не е в състояние да отговаря на въпросите му. Хосе Андраде умира от [[туберкулоза]] година по-късно в приюта за бедни "Пинейро„Пинейро дел Кампо"Кампо“.
 
== Отличия ==

Навигация