Църква на Англия: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
4 байтове добавени ,  преди 2 години
м
Bot: Automated text replacement (-\"([а-яА-Я0-9,\.\–\-\s]*?)\" +„\1“)
м (fixlink)
м (Bot: Automated text replacement (-\"([а-яА-Я0-9,\.\–\-\s]*?)\" +„\1“))
* '''Католическа''' е в смисъл, че е част от универсалната църква на [[Исус Христос]], която е продължение на ранната християнска [[апостол]]ическа и средновековна църква. Това се изразява в спазване на учението на ранните [[Отци на Църквата]], формализирано в Апостолското, [[Никео-Цариградски символ на вярата|Никео-Цариградското]] и Афанасиевското [[Верую (Символ на вярата)|верую]]<ref name="cofe.anglican.org">[http://www.cofe.anglican.org/about/churchlawlegis/canons/church.pdf www.cofe.anglican.org]</ref>.
 
* '''Реформирана''' е в смисъл, че е оформена от доктриналните и институционални принципи на Протестантската реформация от [[16 век]]. [[Протестантство|Протестантският]] характер на Църквата на Англия се открива в Тридесет и двата члена на "Веруюто"„Веруюто“ на [[англиканство|англиканското]] вероизповедание, приети официално като част от религиозното споразумение на Елизабет. Ритуалите и литургията на Църквата на Англия се основават на традицията отпреди Реформацията, като това се вижда в Общия молитвeник (''The Book of Common Prayer'') от 1552 г., но претърпяват влиянието и на литургическите и доктринални принципи на Реформацията<ref name="cofe.anglican.org"/>.
 
През 17 век начело на църквата на Англия се оказват привърженици на [[пуританство]]то и [[презвитерианство]]то, но с [[Реставрация (Англия)|Реставрацията]] на кралската власт през 1660 г. този период приключва. В съвременната Църква на Англия съществуват различни доктринални течения, които най-общо се разделят на англо-католически и евангелистки, отразявайки историческото разделение. От 1994 година насам се ръкополагат също и жени за свещеници.

Навигация