Дом на хумора и сатирата: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Bot: Automated text replacement (-“([а-яА-Я0-9,\.\–\-\s]*?)\” +„\1“)
Редакция без резюме
Ред 31: Ред 31:


{{Град Габрово}}
{{Град Габрово}}
{{Портал|Култура|Изкуство|България}}


[[Категория:100 национални туристически обекта]]
[[Категория:100 национални туристически обекта]]
Ред 37: Ред 38:
[[Категория:Музеи в Габрово|Хумор и сатира]]
[[Категория:Музеи в Габрово|Хумор и сатира]]
[[Категория:Хумор]]
[[Категория:Хумор]]
[[Категория:Основани в България през 1972 година]]

Версия от 16:33, 20 юли 2020

Входа на Дома на хумора и сатирата
Санчо Панса - скулптурна композиция на Г.Чапкънов
Габровско време. Композиция в Дома на хумора и сатирата
Бившата кожарска фабрика 1971 г.

Домът на хумора и сатирата е музей в Габрово с национално и световно значение.

Той е създаден на „лъжовния“ 1 април (Международния ден на шегата) през 1972 година и е горд наследник на местния фолклорен хумор и веселите карнавални традиции в българската столица на хумора. Автор на девиза на Музея - „Светът е оцелял, защото се е смял“, е Радой Ралин. Сградата му се намира в централната част на града. Проектирана е от архитект Карл Кандулков върху основите на стара кожарска фабрика на Братя Калпазанови. Изложбените зали на Дома са с обща площ от 4000 m².

Емблемата му представлява земен глобус с котешки очи и уши, за да „вижда и чува“ световния хумор посредством сетивата на символа на габровския хумор – котката. Целта на Музея е да събира, експонира и популяризира хумора на народите в областта на визуалните изкуства, литературата и фолклора, веселите празници и маскарадни традиции по света.

Музеят е истински дворец със своите 9 изложбени зали, библиотека, звукозаписно студио, конферентна зала, щанд за сувенири и издания, безплатен паркинг. Предлага на своите гости четири етажа с постоянни експозиции („Корените на габровския хумор“, „Раят“, „Грехът“, „Планета Габрово“, „Маската – лицето на празника“, „Карнавалите в света“), временни изложби, както и множество забавни атракции – криви огледала, медни чанове, огромна фигура на габровската котка с отрязана опашка и др.

Основните събития, организирани от Дома на хумора и сатирата са:

Музеят притежава фонд от 37 500 художествени творби от над 9000 автори от 173 страни по света: от тях приблизително 22 000 карикатури, над 3000 сатирични графики, над 1000 живописни творби, около 1000 скулптури, около 9500 фотографии, над 200 плаката, над 300 карнавални маски и костюми. Друга част от музейната колекция на Дома е специализираната библиотека от 25 000 заглавия и 1000 тома периодични издания на 35 езика. Голямата част от тези произведения на изкуството са получени чрез дарителска дейност. С произведенията от фонда си Домът е организирал над 500 тематични, групови, индивидуални и пътуващи изложби в Европа, Африка, Северна Америка и Близкия изток.

Разположен в непосредствена близост до автогарата и жп гарата, Музеят посреща своите посетители с веселия поздрав на любими хумористични герои, чиито скулптурни композиции оформят Парка на смеха:

Източници