Микеле Морозини: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
TedMBot (беседа | приноси)
м →‎top: други дребни редактирано с AWB
Ред 26: Ред 26:
'''Микеле Морозини''' ({{lang|it|Michele Morosini}}) е шестдесет и първият [[Венецианска република|венециански]] [[дож]] само за четири месеца през [[1382]] г.
'''Микеле Морозини''' ({{lang|it|Michele Morosini}}) е шестдесет и първият [[Венецианска република|венециански]] [[дож]] само за четири месеца през [[1382]] г.


След войната при [[Киоджа]] (1378 - 1383), която Венеция води с Генуа, Морозини е смятан за един от най–богатите венецианци, собственик на голям брой къщи, придобити за малко пари по време на кризата.
След войната при [[Киоджа]] (1378 - 1383), която Венеция води с Генуа, Морозини е смятан за един от най-богатите венецианци, собственик на голям брой къщи, придобити за малко пари по време на кризата.


Морозини е избран за дож на [[10 юни]] [[1382]] г. с минимума нужни гласове в Съвета. Едва четири месеца по–късно умира от [[чума]] и мнозина негови съвременници са на мнение, че е наказан заради алчността и спекулата си срещу бедните.
Морозини е избран за дож на [[10 юни]] [[1382]] г. с минимума нужни гласове в Съвета. Едва четири месеца по-късно умира от [[чума]] и мнозина негови съвременници са на мнение, че е наказан заради алчността и спекулата си срещу бедните.


== Семейство ==
== Семейство ==

Версия от 06:01, 8 август 2020

Микеле Морозини
Michele Morosini
дож на Венеция
Роден
1308 г.
Починал
ПогребанВенеция, Италия
Микеле Морозини в Общомедия

Микеле Морозини (на италиански: Michele Morosini) е шестдесет и първият венециански дож само за четири месеца през 1382 г.

След войната при Киоджа (1378 - 1383), която Венеция води с Генуа, Морозини е смятан за един от най-богатите венецианци, собственик на голям брой къщи, придобити за малко пари по време на кризата.

Морозини е избран за дож на 10 юни 1382 г. с минимума нужни гласове в Съвета. Едва четири месеца по-късно умира от чума и мнозина негови съвременници са на мнение, че е наказан заради алчността и спекулата си срещу бедните.

Семейство

Морозини е женен за Кристина Кондулмиеро, дъщеря на търговец на вълнени дрехи, бежанец от Падуа.[1]

Бележки

Андреа Контарини дож на Венецианската република (1382 – 1382) Антонио Вениер