Разлика между версии на „Ботаническа градина (Балчик)“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
Реална и точна информация
м (Реална и точна информация)
Създадена е през 1955 г. Днес се простира на площ от 194 дка, като голяма част от територията ѝ е със статут на защитена местност по [[Защитени територии в България|Закона на защитените територии]]. В границите на защитената местност специалисти и любители могат да наблюдават естествените екосистеми и да оценят богатото биоразнообразие на региона. Ботаническата градина е включена в [[100-те национални туристически обекта]].
 
В територията на Университетска Ботаническата градина влизасе намира във и е част от Арихитектурно-парков комплекс „[[Балчишки дворец|Двореца]]“, обхващащ- сградниягрупов фондпаметник ина парковатакултурата частот нанационално значение, който е бившатабивша лятна резиденция на [[Румъния|румънската]] кралица Мария в началото на 20 век. По протежението на морския бряг, на терен с голяма денивелация са обособени тераси – градини, свързани помежду си със стръмни стълби, зелени тунели и арки.
 
През 1955 г. теренът на паркаСофийския университет е предоставенпредоставена на Софийския университетвъзможността за създаване на Ботаническа градина, в която да се изграждаобучават студенти под ръководството на акад. проф. [[Даки Йорданов]]. Постепенно обектът променя своята функция и от парк с представителни функции се превръща в Ботаническа градина – институция с научни и образователни функции, отворена за широк обществен достъп.
 
От 2005 г. Университетска ботаническа градина отваря своята адаптирана градина, предназначена за посещение от хора с увреждания. Тя е официално открита по повод нейния 50-годишен юбилей.
Ботаническата градина е специализирана в развитието на колекции от тропични и субтропични екзоти, както и други уникални [[растения]]. Известна е с колекцията си от едрозамерни [[кактус]]и и [[сукулент]]и, експонирани на открито през топлите месеци на площ от около 1 дка. През 2012 г. отвори врати Постоянна експозиция кактуси и сукуленти, и така любителите на тези бодливи екзоти могат да се насладят на цветовете и красотата им целогодишно. Атракция е и градината със студоустойчиви кактуси.
 
Интерес за специалисти и туристи представляват и успешно интродуциранитезапазените в градинатапарка още от кралско време екзотични видове като каучуково, бонбонено, книжно дърво, древно [[гинко]], метасеквоя, едроцветна [[магнолия]], [[лирово дърво]] и др. В парниците на градината зреят лимони с големина на хандбална топка, както и много други екзотични плодове като банани, папая и др. Емблематично е килимното зацветяване в Божествената градина и красиво оформените партери и кътове на градината, в които са представени едногодишни пролетни и летни цветя, алпийска и водна растителност, папрати, защитени и редки видове, лиани, цъфтящи и вечнозелени храсти. В тази неповторима градина се отглеждат над 4600 растителни вида.
 
Освен красив кът на България Университетската ботаническа градина в Балчик е място за изследователска и научна дейност, студентски практики, инициативи, свързани с екологичното образование и изкуството.
 
== Вижте също ==
* [[Архитектурно-парков комплекс “Дворецът”|Архитектурно-парков комплекс "Двореца" – Балчик]]
* [[Ботаническа градина – Балчик]]
 
== Външни препратки ==
2

редакции

Навигация