Направо към съдържанието

Четиринадесетте точки на Уилсън: Разлика между версии

м (Bot: Automated text replacement (-\|website +|publisher))
# Възвръщане на [[Елзас]] и [[Лотарингия (регион)|Лотарингия]] на [[Франция]], понеже тези провинции несправедливо са ѝ били отнети през 1871 година.
# Поправка на италианската граница в съответствие с националната принадлежност на населението.
# Предоставяне на народите в [[Австро-Унгария]] на възможност за автономно развитие.<ref> (CS) PRECLÍK Vratislav. Masaryk a legie (Масарик и Легии), Ваз. Книга, váz. kniha, 219 str., vydalo nakladatelství Paris Karviná-Mizerov, Žižkova 2379 (734 01 Karviná, CZ) ve spolupráci s Masarykovým demokratickým hnutím (изданная издательством «Пари Карвина», «Зишкова 2379» 734 01 Карвин, в сотрудничестве с демократическим движением Масаpика, Прага) , 2019, ISBN 978-80-87173-47-3, </ref>
# Възстановяване на [[Румъния]], [[Сърбия]] и [[Черна гора]]. На Сърбия да се даде свободен излаз на море и отношенията между [[Балкански държави|балканските държави]] да се определят приятелски под влиянието на силите, като им се създадат условия за политическа и национална [[независимост]] и териториална цялост.
# Земите, населени с [[турци]], да се ползват със [[суверенитет]] и сигурност, а на другите народности в [[Османската империя]] да се осигури свобода.
Анонимен потребител