Направо към съдържанието

Екстремно програмиране: Разлика между версии

Няма промяна в размера ,  преди 2 години
м (http(s) линк- в [] скоби)
# Лесно реагиращ на промяна софтуер вместо стриктното следване на план
 
Основната цел на XP методологията е да редуцира цената на проект, ако се наложи дадена промяна. Оттук си вадим извод, че XP е методология, подходяща да се използва при проекти, койтокоито имат често променящи се изисквания и тогава по-стандартни методологии (като [[Поетапно планиране|Waterfall модела]] например) не са оптимални за постигане на голяма продуктивност; подходяща е при проекти, които включват нови технологии или непредвидими проблеми, свързани с имплементацията; използва се също така при по-малки и по-лесни за реализация проекти с неофициални методи; добра технология за проекти, изискващи изследване.
 
== Принципи ==
XP следва свои прости правила и практики, които на пръв поглед може и да не изглеждат надеждни, но всъщност опитът показва, че дават добри резултати:
# '''Комуникация''' – при XP се стимулира вербалната комуникация, за разлика от другите концепции, при койтокоито комуникацията става чрез документацията.
# '''Простота''' – при XP се започва с възможно най-опростен дизайн и решение на дадения проблем, който се подобрява, чрез refactoring като при този начин на програмиране се пише за днес, а не за утре.
# '''Обратна връзка'''
Анонимен потребител