Разлика между версии на „Факултет "Приложна информатика и статистика" (УНСС)“

Направо към навигацията Направо към търсенето
Редакция
(Редакция)
}}
 
'''Факултет „Приложна информатика и статистика“''' е основно звено в [[УНСС|Университета за национално и световно стопанство]], формирано през [[2008]] г. чрез отделяне на три катедри, които до този момент са позиционирани във факултет ''„Управление и информатика”''. Това са катедрите: ''"Статистика и иконометрия"'' (създадена през [[1947]] г.), ''"Математика"'' (създадена през [[1963]] г.) и ''"Информационни технологии и комуникации"'' (създадена през [[1966]] г.). Институционализацията на новосформирания факултет става с Постановление на [[Министерски съвет на България|Министерския сувет]] (ПМС) №229 от 16.09.2008 г<ref>Вж. Постановление № 229 на МС от 16.09.2008 г. за промени в структурата на Университета за национално и световно стопанство - София</ref>.
'''Факултет „Приложна информатика и статистика“''' е основно звено в [[УНСС|Университета за национално и световно стопанство]]. Факултетът използва системи с високи технологии, както за образователния процес, така и като средство за обучение.<ref>[http://faculties.unwe.bg/ais/bg/pages/615/за-факултета.html За факултета] – в сайта на УНСС</ref>
 
Отделянето на посочените катедри се приема като реализация на университетската политика да обособи научните области - [[информатика]], [[статистика]] и [[математика]] в отделен факултет, а по-късно и в самостоятелни професионални поднаправления. Този факултет играе ключова роля в електронизацията на университета и разработването на иновативни в тази сфера проекти като електронна студентска книжка, електронни учебни протоколи и т.н<ref>https://www.computerworld.bg/it_projects/2020/06/15/4078944_elektronnata_studentska_knijka_na_unss_e_veche_s_patent/</ref>.
 
== Катедри ==

Навигация