Ботаническа градина (Балчик): Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
(gallery: removing File, Image, Файл, Картинка)
Редакция без резюме
Създадена е през 1955 г. Днес се простира на площ от 194 дка, като голяма част от територията ѝ е със статут на защитена местност по [[Защитени територии в България|Закона на защитените територии]]. В границите на защитената местност специалисти и любители могат да наблюдават естествените екосистеми и да оценят богатото биоразнообразие на региона. Ботаническата градина е включена в [[100-те национални туристически обекта]].
 
Университетска Ботаническата градина се намира във и е част от Арихитектурно-парков комплекс „[[Балчишки дворец|Двореца]]“ - – групов паметник на културата от национално значение, който е бивша лятна резиденция на [[Румъния|румънската]] кралица Мария в началото на 20 век. По протежението на морския бряг, на терен с голяма денивелация са обособени тераси – градини, свързани помежду си със стръмни стълби, зелени тунели и арки.
 
През 1955 г. на Софийския университет е предоставена възможността за създаване на Ботаническа градина, в която да се обучават студенти под ръководството на акад. проф. [[Даки Йорданов]]. Постепенно обектът променя своята функция и от парк с представителни функции се превръща в Ботаническа градина – институция с научни и образователни функции, отворена за широк обществен достъп.
 
== Вижте също ==
* [[Архитектурно-парков комплекс “Дворецът”|Архитектурно-парков комплекс "Двореца"„Двореца“ – Балчик]]
 
== Външни препратки ==

Навигация