Ютланд: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Добавяне на Категория:Шлезвиг-Холщайн, ползвайки HotCat
Ред 24: Ред 24:
[[Категория:География на Дания]]
[[Категория:География на Дания]]
[[Категория:Полуострови в Германия]]
[[Категория:Полуострови в Германия]]
[[Категория:Шлезвиг-Холщайн]]

Версия от 07:34, 15 октомври 2020

Полуостров Ютланд

Ютланд [1][2][3], или стара паралелна форма Ютландия [4] (на датски: Jylland, Юлан, на немски: Jütland, Ютланд) е полуостров в Северна Европа, разделен между Дания (по-голямата част) и Германия. Полуостровът е естествена природна граница между Балтийско и Северно море, които са свързани чрез пролива Скагерак, разположен на север от полуостров Ютланд. На Ютланд е по-голямата част от територията на Дания, както и частта на Шлезвиг от германската провинция Шлезвиг-Холщайн в южните му части.

Заема площ от около 40 000 km². По крайбрежието има множество дюни, образуващи понякога пясъчни острови. Източните брегове на Ютланд са със силно изразени заливи. Надморска височина – до 173 m. Релефът е равнинен, на места с невисоки хълмове с моренен произход в източната половина на Ютланд. Климатът е умерен, морски. Средната температура през януари е около 0 °С, а през юли – 15 °С. Валежи: 600 – 800 mm. Горите заемат около 9% от територията. Интензивно селско стопанство. Риболов. По-гъстото население се забелязва в източната половина на полуострова.

Най-северната част на полуострова, Вендсюсел, се отделя като самостоятелен остров в резултат на наводнението през 1825 г., но традиционно продължава да се разглежда като част от него.

Северните две третини на полуострова принадлежат на Дания, а южната третина – на Германия.

Ютланд е една от най-гъсто населените части на Дания, а и една от икономически най-добре развитите, с най-голяма финансова и промишлена мощ в датската срана съсредоточена в големите градове Орхус и Олбор, като и „триъгълната зона“ (trekantsområdet) с градовете Фредериция, Хорсенс и Вайле. Скаген е най-северното населено място на полуострова.

Най-големи градове (Дания)

Най-големите датски градове, намиращи се на полуостров Ютланд, са Орхус, Олбор, Есбьерг, Ранерс, Хорсенс, Колин, Вайле, Хернинг и Сьонербор.

Най-големи градове (Германия)

Най-големите немски градове, намиращи се на полуострова, са Кил, Фленсбург, Алтона, Любек, и Ноймюнстер.

Източници

  1. Енциклопедия на братя Данчови", 1936 г.
  2. Справочник „Страните в света 2007 – 2008“, А. Луканов, Н. Божинов, С. Димитров, София, 2008, София, ISSN 1313 – 2385
  3. Нов правописен речник на българския език, Академично издателство „Проф. Марин Дринов“, „Хейзъл“, София, 2002.
  4. Кратка Българска Енциклопедия, том 5, Издателство на Българската Академия на Науките, София, 1969, стр.539.