Исак Абрабанел: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Файлът „Isaac_Abrabanel.jpg“ е изтрит от Общомедия от потребител Jameslwoodward поради: per c:Commons:Deletion requests/File:Isaac Abrabanel.jpg.
Редакция без резюме
Ред 28: Ред 28:
'''Исак бен Йехуда Абрабанел''' ({{lang|he|דון יצחק בן יהודה אַבְּרַבַנְאֵל}}) е [[Португалия|португалски]] [[Евреи|еврейски]] [[философ]], [[финансист]] и [[общественик]].
'''Исак бен Йехуда Абрабанел''' ({{lang|he|דון יצחק בן יהודה אַבְּרַבַנְאֵל}}) е [[Португалия|португалски]] [[Евреи|еврейски]] [[философ]], [[финансист]] и [[общественик]].


Той е роден през [[1437]] година в [[Лисабон]] и произлиза от известния и богат [[Сефаради|сефарадски]] род [[Абраванел]]. Автор на философски и [[Богословие|богословски]] трудове, Абрабанел развива активна търговска и финансова дейност, като за продължителни периоди е на служба при кралете на Португалия, [[Кралство Кастилия|Кастилия]] и [[Неаполитанско кралство|Неапол]]. Възползвайки се от връзките си с кастилския двор, той полага големи усилия, за да предотврати [[Алхамбрайски декрет|изгонването на евреите от Испания]], и изразходва за тази цел значителни лични средства.
Роден е през [[1437]] година в [[Лисабон]]. Произлиза от известния и богат [[Сефаради|сефарадски]] род [[Абраванел]].
Автор на философски и [[Богословие|богословски]] трудове, Абрабанел развива активна търговска и финансова дейност, като за продължителни периоди е на служба при кралете на Португалия, [[Кралство Кастилия|Кастилия]] и [[Неаполитанско кралство|Неапол]]. Възползвайки се от връзките си с кастилския двор, полага големи усилия, за да предотврати изгонването на евреите от Испания (започнат с т.нар. [[Алхамбрайски декрет]]) и изразходва за тази цел значителни лични средства.


== Идеи ==
== Идеи ==
Абрабанел се занимава с въпросите на Сътворението, пророчествата, теодицеята, които са характерни за средновековния юдаизъм. Критикува [[Маймонид]], като написва специална книга за това „Ръководство за объркания, формулирана в Рош Амана“ (1505)<ref>Философски речник, Изд. Труд, 2009, с. 8</ref>. Приема, и в това е критиката му към Маймонид, че знанието на пророците по своята същност е чудотворно и сътворено от Бог, а не както приема Маймонид научно<ref>Философски речник, Изд. Труд, 2009, с. 8</ref>.
Абрабанел се занимава с въпросите на [[Сътворение на света|Сътворението]], пророчествата, [[теодицея]]та, които са характерни за средновековния [[юдаизъм]]. Критикува [[Маймонид]], като написва специална книга за това „Ръководство за объркания, формулирана в Рош Амана“ (1505)<ref>„Философски речник“, изд. „Труд“, 2009, с. 8</ref>. Приема, и в това е критиката му към Маймонид, че знанието на пророците по своята същност е чудотворно и сътворено от Бог, а не е научно, както Маймонид приема<ref>„Философски речник“, изд. „Труд“, 2009, с. 8</ref>.


Исак бен Абрабанел умира през [[1508]] година във [[Венеция]].
Исак бен Абрабанел умира през [[1508]] година във [[Венеция]].
Ред 39: Ред 41:


{{СОРТКАТ:Абрабанел, Исак бен Йехуда}}
{{СОРТКАТ:Абрабанел, Исак бен Йехуда}}
[[Категория:Португалци]]
[[Категория:Португалски учени]]
[[Категория:Финансисти]]
[[Категория:Финансисти]]
[[Категория:Равини]]
[[Категория:Богослови]]
[[Категория:Богослови]]
[[Категория:Португалски учени]]
[[Категория:Равини]]
[[Категория:Религия в Португалия]]
[[Категория:Сефарадски евреи]]
[[Категория:Сефарадски евреи]]
[[Категория:Юдаизъм в Португалия]]
[[Категория:Родени в Лисабон]]
[[Категория:Родени в Лисабон]]
[[Категория:Починали във Венеция]]
[[Категория:Починали във Венеция]]

Версия от 06:04, 19 октомври 2020

Исак Абрабанел
רבי יצחק בן יהודה אברבנאל
португалски общественик
Роден
1437 г.
Починал
ПогребанПадуа, Италия

Религияюдаизъм
Философия
РегионЕврейска философия
ЕпохаСредновековна философия
ИнтересиМетафизика, теология
Исак Абрабанел в Общомедия

Исак бен Йехуда Абрабанел (на иврит: דון יצחק בן יהודה אַבְּרַבַנְאֵל) е португалски еврейски философ, финансист и общественик.

Роден е през 1437 година в Лисабон. Произлиза от известния и богат сефарадски род Абраванел.

Автор на философски и богословски трудове, Абрабанел развива активна търговска и финансова дейност, като за продължителни периоди е на служба при кралете на Португалия, Кастилия и Неапол. Възползвайки се от връзките си с кастилския двор, полага големи усилия, за да предотврати изгонването на евреите от Испания (започнат с т.нар. Алхамбрайски декрет) и изразходва за тази цел значителни лични средства.

Идеи

Абрабанел се занимава с въпросите на Сътворението, пророчествата, теодицеята, които са характерни за средновековния юдаизъм. Критикува Маймонид, като написва специална книга за това – „Ръководство за объркания, формулирана в Рош Амана“ (1505)[1]. Приема, и в това е критиката му към Маймонид, че знанието на пророците по своята същност е чудотворно и сътворено от Бог, а не е научно, както Маймонид приема[2].

Исак бен Абрабанел умира през 1508 година във Венеция.

Източници

  1. „Философски речник“, изд. „Труд“, 2009, с. 8
  2. „Философски речник“, изд. „Труд“, 2009, с. 8