Разлика между версии на „Паралакс“

Направо към навигацията Направо към търсенето
14 байта изтрити ,  преди 4 месеца
м
редакция без резюме
м
м
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез приложение за iOS Редакция чрез мобилно приложение
 
Звездният паралакс се вижда, когато гледаме дадена [[звезда]] от двете противоположни страни на [[орбита]]та на [[Земя]]та при обикалянето ѝ около [[Слънце]]то. Или казано по друг начин: ако се намираме на тази звезда и измерим ъгъла между лъчите, които водят от нея до двете противоположни страни на орбитата на Земята, то този ъгъл се нарича паралакс.
 
Ако се наблюдава позицията на една и съща близка звезда в продължение на няколко месеца, ще се установи, че тя е променила положението си спрямо останалите звезди. Всъщност не звездата, а Земята се е изместила по своята орбита около Слънцето. В резултат на това ъгълът, под който наблюдаваме звездата, е различен през различни моменти в годината. Измервайки този ъгъл, наречен паралакс, може да се определи на какво разстояние се намира звездата от нас. Паралаксът има малка стойност  – от порядъка на части от 1'' (една ъглова секунда) за близките звезди и намалява много за звездите, които са на по-големи разстояния. Знаейки паралакса '''P''' (в ъглови секунди) на дадена звезда, може да се определи на какво разстояние се намира от Земята по следната формула:
 
::'''d = 1 / P''',
където '''d''' е разстоянието в [[Парсек|парсеципарсек]]а. За пример: паралаксът на [[Проксима Центавър|Проксима]] от [[Центавър (съзвездие)|Кентавър]] e P=0.76, и за разстоянието до нея се получава d=1.3 пс или 4.2 св.г.
 
Определянето на разстояния с използването на паралакса е възможно за звезди, отдалечени до 300 св.г. от Земята. По-големи разстояния по този метод е трудно да се определят, заради малките промени в паралакса на наблюдаемия обект.

Навигация