Разлика между версии на „Държавен дълг“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
Bot: Automated text replacement (- От този момент + Оттогава )
м (Bot: Automated text replacement (-\"([а-яА-Я0-9,\.\–\-\s]*?)\" +„\1“))
м (Bot: Automated text replacement (- От този момент + Оттогава ))
Създаването на първата централна банка в Англия- институция предназначена за да заема пари на правителството- първоначално служи за финансирането на войната на [[Уилям III]] срещу Франция. Той въвлича синдикат от градски търговци и продавачи в предлагането на правителствен дълг за продажба. Синдикатът скоро се превръща в [[Банка на Англия|Английската Банка]], която впоследствие финансира войните на [[Джон Чърчил, Херцог Марлборо|Херцога на Марлборо]] и по-късни имперски завоевания.
 
Основаването на Английската Банка революционализира сферата на публичните финанси и слага край на отказите от платеж като този през 1672 г., когато [[Чарз II]] прекратява плащанията по задълженията си. От този моментОттогава Британското правителство винаги изплаща задълженията към кредиторите си. В последвалите векове, други европейски държави създават подобни финансови институций за управление на правителствения дълг.
 
През 1815 г., в края на [[Наполеонови войни|Наполеоновите войни]], дълга на Британското правителство достига над 200% от БВП на страната.

Навигация