Разлика между версии на „Екатерина I“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
Премахнати редакции на 2003:C9:DF2B:101:E95E:FB0C:E20:A16D (б.), към версия на Vodenbot
м (Премахнати редакции на 2003:C9:DF2B:101:E95E:FB0C:E20:A16D (б.), към версия на Vodenbot)
Етикет: Отмяна
}}
 
'''Царица Екатерина I Алексеевна''' ({{lang|ru|Екатерина I Алексеевна}}), родена под името '''Марта Елена Скавронска''', е втората съпруга на [[Петър I (Русия)|Петър I Велики]] и царица( [[императрица на Русия|императрица]]) на [[Русия]] от [[1725]] до [[1727]] г. Тя е първата жена, управлявала като монарх Русия.
 
== Ранно детство ==
Животът на [[Екатерина I]], както казва [[Волтер]], е изключителен, почти колкото на самия [[Петър Велики]]. Няма официални документи, които да разкриват истинския ѝ произход. Смята се, че е родом от селцето Шчечин (днешна [[Полша]]), въпреки че Германия претендира за това Екатерина да е с немски корени. В онзи период от време, този район е бил част от немската империя. Екатерина (първоначално е наричана „Марта Скавронска“) е дъщеря на [[Самуил Скавронски]]. Баща ѝ е литовски гражданин от полски произход, по всяка вероятност католик. Самуил сключва брак с Доротея Хан в [[Йекабпилс]] през [[1680]] г. Майка ѝ е известна като Елизабет Мориц, а за баща ѝ се предполага, че е бил шведски офицер. Някои източници посочват, че баща ѝ е работил като гробар. Родителите на Екатерина умират от чума около [[1689]] г., оставяйки пет деца. Леля ѝ поема грижата за нея и я изпраща в [[Мариенбург]] (дн. [[Алуксне]], близо до границата с [[Естония]] и [[Русия]]), където 3-годишната Екатерина е била приета от [[Йохан Ернст Глюк]], лютерански пастор и преподавател (първият, който превежда [[Библията]] на латвийски език). Там тя работи като прислужница, при което никакви усилия не са положени, за да я научат да чете и пише. Така тя остава неграмотна до края на живота си.
 
Екатерина е била много красива девойка. На седемнадесет години, тя се омъжва за Йохан, който е от шведски произход. С него тя прекарва осем дни през [[1702]] г., по време на оттеглянето на шведските войски от Мариенбург. Когато руските войски превземат Мариенбург, на пастор Глюк му е предложено да работи като преводач и така фелдмаршал [[Борис Шереметев]] го отвежда в Москва. Съществуват недоказани истории, в които Екатерина се е считало, че имала интимни отношения с генерал [[Адолф Рудолф Бауер]], но никога с точност няма да може да се каже дали всъщност е имало нещо повече между тях.
 
След време тя става част от прислугата на княз [[Александър Меншиков (офицер)|Александър Меншиков]], който е най-добрият приятел на [[Петър Велики]]. В друга не малко обсъждана хипотеза, се предполага, че между Екатерина и [[Александър Меншиков (офицер)|Александър Меншиков]] е имало нещо повече, макар че Меншиков вече е бил сгоден за [[Даря Аресениева]], бъдещата му съпруга. През [[1703]] г., по време на посещението си в дома на Меншиков, [[Петър Велики]] се запознава с Екатерина, и не след дълго любовта помежду им пламва. През [[1705]] г. Мартатя есе покръстенапревръща в православна християнка и църкватапроменя иимето даваси кръщелното имена Екатерина, (по-късно получва и царската фамилия - Алексеевна, по мъж). Екатерина и Даря придружават Петър и Меншиков при всяко едно тяхно военно посещение.
 
== Семеен живот ==

Навигация