Разлика между версии на „Кибернетика“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
Премахнати редакции на 95.43.38.28 (б.), към версия на Vodenbot
Етикети: Визуален редактор Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение Отменени
м (Премахнати редакции на 95.43.38.28 (б.), към версия на Vodenbot)
Етикет: Отмяна
[[Файл:Model Cybernetic Factory.svg|мини|Пример за кибернетично мислене. От една страна е компанията, към която е подходено като към система в определена среда (средата е в зелено). От другата кибернетична контролна система.]]
 
'''Кибернетиката''' е [[наука]], изучаваща законитесистемите с [[изкуствен интелект]] и свързаните с тях закони за получаване, съхраняване и предаване на [[информация]]та.<ref>[http://talkoven.onlinerechnik.com/duma/кибернетика talkoven.onlinerechnik.com]</ref> Според основателя си [[Норберт Винер]] това е наука, която изучава управлението и регулирането на машините, живите организми и социалните структури и се описва с формулата „Изкуство на управлението“.
 
Представката '''„кибер-“''' се използва в думи, които имат отношение към механичен или електронен механизъм или система, способна да дава обратна връзка. Използва се и като популярен разговорен термин, обозначаващ всичко свързано с компютрите, интернет и техните производни (например [[киберпънк]], [[кибер-настаняване|кибернастаняване]] и др.).

Навигация