Емануел Мутафов: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м →‎Публикации: правилно добавяне на източник
Ред 31: Ред 31:


=== Публикации ===
=== Публикации ===
Общият брой на научните публикации на проф. д-р Емануел Мутафов е над 120<ref>[https://plus.bg.cobiss.net/opac7/bib/search?q=Мутафов Каталог на национална библиотека Cobiss]</ref>. Те са издадени в Гърция, Северна Македония, Италия, Русия, Великобритания, Ирландия, Сърбия, Румъния, Молдова, Албания, като повечето от тях са на чужд език (английски, немски, гръцки, руски).
Общият брой на научните публикации на проф. д-р Емануел Мутафов е над 120<ref>[https://plus.bg.cobiss.net/opac7/bib/search?q=%D0%9C%D1%83%D1%82%D0%B0%D1%84%D0%BE%D0%B2%2C+%D0%95%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%83%D0%B5%D0%BB&db=cobib&mat=allmaterials Каталог на национална библиотека Cobiss]</ref><ref>{{Цитат уеб|уеб_адрес=https://bas.academia.edu/EmmanuelMoutafov|заглавие=Профил на Е.Мутафов в Academia.edu|автор=|фамилно_име=|първо_име=|дата=|труд=|архив_дата=|достъп_дата=}}</ref>. Те са издадени в Гърция, Северна Македония, Италия, Русия, Великобритания, Ирландия, Сърбия, Румъния, Молдова, Албания, като повечето от тях са на чужд език (английски, немски, гръцки, руски).


== Дейности ==
== Дейности ==

Версия от 17:04, 8 ноември 2020

Емануел Мутафов
български византолог
проф. д-р. Емануел Мутафов
проф. д-р. Емануел Мутафов

Роден
9 януари 1968 г. (56 г.)

Учил вНГДЕК „Константин-Кирил Философ“
Атински университет
Научна дейност
ОбластИстория, византология
Работил вИнститут за изследване на изкуствата при БАН
Семейство
БащаСтефан Мутафов
МайкаСнежинка Александрова Мутафова (1932) .
Съпругад-р Илияна Кирилова-Мутафова, PhD

Проф. д-р Емануел Стефанов Мутафов е български византолог, историк на изкуството и преводач, професор по средновековно и възрожденско изкуство, директор на Института за изследване на изкуствата (ИИИзк) при БАН (от 01.10.2014).

Биография

Роден е на 09.01.1968 г. в София, син е на проф. дмн Стефан Стефанов Мутафов, известен български невролог и антрополог.

Завършва средното си образование през 1987 г. със златна значка за отличен успех от Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин-Кирил Философ“ (НГДЕК). Дипломната му работа на тема „Паганистични елементи в култа и иконографията на св. прор. Илия“ е издадена като монография, когато е на едва 18 годишна възраст. В периода 1988 – 1989 г. следва история в Исторически Факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Печели стипендия от Гръцката държавната Фондация и заминава да продължи образованието си като в 1996 г. завършва археология и история на изкуството в Атинския университет. В периода 1996 – 1998 г. прави специализация по гръцка и славянска палеография в Центъра за славяно-византийски проучвания (ЦСВП) „Акад. Иван Дуйчев“, София. От 1996 г. до 2000 г. е хоноруван асистент по гръцки език и култура във Факултета по класически и нови филологии (ФКНФ) на СУ „Св. Климент Охридски“. През 2000 г. е назначен като проучвател в ИИИзк при БАН, а година по-късно успешно защитава докторантурата си по нова и най-нова обща история в Института за балканистика при БАН. С публикуването на книгата „Европеизация на хартия. Съчинения за живописта на гръцки език от първата половина на XVIII в.“, ученият се утвърждава като един от най-добрите познавачи на ерминиите, техните особености и взаимовръзки и на зографската терминология.

Получава първоначалната си хабилитация като доцент по средновековно и възрожденско изкуство в ИИИзк при БАН през 2009 г. От 2010 г. е член на Общо събрание (ОС) на БАН, и член на Научния съвет на ИИИзк. През 2013 г. е назначен като научен секретар на ИИИзк, а година по-късно е избран за директор на ИИИзк. Той е един от най-младите директори на институти на БАН и засега единственият завършил висшето си образование на Запад. Под негово ръководство съставът на ИИИзк е обновен и значително подмладен, а Институтът става притегателен център за обучение на значителен брой докторанти. Към 2020 г. те са 18 души, като броят им е един от впечатляващите в системата, при това не само на Българската академия на науките.

През 2014 г. Мутафов става член на редакционната колегия на сборника „Изкуствоведски четения“, а изданията от поредицата стават първите индексирани в Web of Science български сборници в областта на науките за изкуствата. От 2016 г. е член на редакционната колегия на сп. Arta Visuale на Института за културно наследство към Молдовската академия на науките, от 2017 г. е член на редакционната колегия на сп. Papers of BAS – Social Sciences and Humanities. През 2018 г. става член на Управителния съвет на сдружение „Наследство БГ“ по проект BG05M2OP001-1.001 – 0001 „Изграждане и развитие на център за върхови постижения „Наследство БГ“ с водещ партньор СУ „Св. Климент Охридски“. Същата година става член и на Художествения съвет на Националната галерия, София. През 2019 г. получава втората си хабилитация като професор по средновековно и възрожденско изкуство.

Публикации

Общият брой на научните публикации на проф. д-р Емануел Мутафов е над 120[1][2]. Те са издадени в Гърция, Северна Македония, Италия, Русия, Великобритания, Ирландия, Сърбия, Румъния, Молдова, Албания, като повечето от тях са на чужд език (английски, немски, гръцки, руски).

Дейности

Преподавател:

Преподавателската си дейност започва като учител в средното образование. Преподава гръцки език, теория на превода, както византийско изкуство и култура в СУ „Св. Климент Охридски“, изнася лекции в Принстън, Ню Джърси, в Иконния музей в гр. Реклингхаузен, в Института за напреднали изследвания в Берлин, Германия, в Hebrew University, Йерусалим, Koc University, Истанбул, Central European University, Будапеща.

  • 1996 – 2000 г. – лекции и упражнения по „Странознание на Гърция“ и „Практически гръцки език“ в специалност Новогръцка филология към ФКНФ на СУ „Св. Климент Охридски“;
  • 2000 – 2002 г. – лекции и упражнения „Увод в гръцкия език“ в специалност Етнология към ИФ на СУ „Св. Климент Охридски“;
  • 2003 – 2009 г. – лекции и упражнения „Проблеми на поствизантийската археология“ към специалност Археология към ИФ на СУ „Св. Климент Охридски“;
  • От 2009 г. – лекции по „Византийско изкуство“ в специалност Класическа филология към ФКНФ на СУ „Св. Климент Охридски“;
  • От 2018 г. – лекции по съвременно гръцко изкуство в специалност Новогръцка филология към ФКНФ на СУ „Св. Климент Охридски“.

Преводаческа и друга дейност

Проф. д-р Емануел Мутафов е преводач на научна литература от/на гръцки език. Превел е на български език три съвременни гръцки романа. Най-известният му превод е на Йоанна Каристияни „Малка Англия“, изд. Библиотека 48, София 2002, ISBN 9547930052

Като художник Е. Мутафов се занимава предимно с графика. Илюстрирал е някои от преводите си, както и следните стихосбирки:

Активната си позиция на учен проф. Е. Мутафов изразява и в общественото пространство по определени каузи като например отмяната на третата българска изложба в Лувъра; смяната на статута на музей с действаща джамия на „Св. София“ в Истанбул; подкрепя гражданските протести през август 2020 г.; застъпва се за промяна в названието на празника 24 май.

Източници

Външни препратки