Разлика между версии на „Люлин (планина)“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
[[Картинка:Lulinp03.jpg|мини|ляво|100px|'''Върховете Дупевица и Добринова скала''']]Източният дял на планината е по-висок и на него се намира първенецът на планината - връх Дупевица. Близо до този връх се намира изключително интересната местност Добринова скала. Името й идва от формата на съседния до Дупевица връх, който представлява отвесна скала, от която се открива прекрасна панорамна гледка към цяла София, [[Банкя]] и [[Витоша]].
 
Застанал на ръба на скалата, човек има чувството, че е издигнат на пиедестал. В южното подножие на Добринова скала, в югозападна посока на около 100 м. разстояние от върха има прекрасна чешмичка. Близо до нея минава и черен път с маркировка, водещ към хижа Люлин и идващ от [[вилна зона]] Бонсови поляни.
 
Люлин планина е интересно място за туризъм. Макар и да е доста по-малка от популярния си съсед Витоша, тя предлага доста интересни места и туристически атракции, които могат да бъдат обиколени и разгледани дори в рамките на един ден. Планината е доста разнообразна. Северният склон е покрит от дъбови и букови гори, през които има направени няколко туристически пътеки. Те са маркирани и за туриста не е трудно да се ориентира. Човек трудно би се загубил в Люлин планина, защото тя е добре усвоена и или ще се излезе на път, или на място с прекрасна панорама, от която туриста лесно може да се ориентира къде се намира. Южните склонове на планината са обезлесени. Те са покрити с тревна растителност и ниски храсти - шипки и други подобни. Той е и значително по-беден на води.
 
 
[[Картинка:Lulinp02.jpg|мини|ляво|100px|'''Бонсови поляни''']]Има няколко интересни варианта за разходка из планината. От "Бонсови поляни" може да се тръгне към [[Банкя]], към [[Владая]] или към върховете на планината - най-вече Дупевица и Добринова скала. За тези, които не обичат да вървят много има и възможност за кратка разходка до [[Горнобанския манастир]] "Св. св. Кирил и Методий", както и за такава из околността около Бонсови поляни. Ако се изкачи връх Дупевица, пред туриста се откриват още повече възможности за избор. От там може да се продължи на запад по билото на планината, до Добринова скала и по пътя водещ към Банкя да се слезе на огромната поляна, която се вижда от Бонсови поляни и от много други места в планината. Тя се нарича [[Люлинов рид]]. Известна е и като летището, поради формата й и факта, че е ползвана от селскостопанската авиация по времето на социализма.
 
[[Картинка:Lulinp05.jpg|мини|ляво|100px|'''Люлинов рид''']]Под нея има път, който води обратно до вилна зона "Бонсови поляни", но преминава и през чудесния [[горнобански манастир]]. В обратната посока същият път води и към Банкя. Докато се двоуми накъде да поеме, туристът може да си почине на чешмичката намираща се близо до пътя и да разгледа прекрасния параклис в построен в гората.
 
От връх Дупевица може да се слезе и по северния склон намиращ се под него, по пътечка в гората, и да се стигне до Горнобанския манастир. Друг интересен маршрут тръгващ от върха води към Владая. В близост до портала на поделението тръгва пътека, която стига до [[Владайския манастир]] "Св. Петка". Минава се покрай красива брезова гора. Манастирът е основан по време на Втората българска държава и е възобновен през ХХ в. Понастоящем е постоянно действащ. Състои се от черква, жилищни и стопански сгради и параклис "Св. Неделя". Черковният иконостас е обявен за паметник на културата.
 
[[Картинка:Lulinp12.jpg|мини|ляво|100px|'''Манастир "Св. Св. Кирил и Методий"''']] Както вече стана ясно, този манастир не е единственият, който може да бъде видян в Люлин планина. В северното подножие на планината над вилна зона "Бонсови поляни" се намира Горнобанският манастир "Св. Св. Кирил и Методий", известен още и като "Св. Крал". Манастирът е основан през 15 в. До манастира се стига по асфалтов път дълъг 1 км, който започва от просторен паркинг във вилна зона "Бонсови поляни". Паркингът е и последна спирка на автобус 103, тръгващ от автогара "Овча купел".
808

редакции

Навигация