Въшки: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
BotNinja (беседа | приноси)
{{Taxobox}}
Редакция без резюме
Етикети: Отменени Визуален редактор Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
Ред 2: Ред 2:
[[File:Pthirus pubis - crab louse.jpg|300 px|thumb|[[Срамна въшка]] (''Pthirus pubis'')]]
[[File:Pthirus pubis - crab louse.jpg|300 px|thumb|[[Срамна въшка]] (''Pthirus pubis'')]]
[[Файл:Arheologicheski-Lice comb.jpg|мини|300п|Гребен от слонова кост за почистване от въшки – късната Бронзова епоха (1200 – 1050 г. пр.н.е.) от град Ларнака, античния [[Китион]].]]
[[Файл:Arheologicheski-Lice comb.jpg|мини|300п|Гребен от слонова кост за почистване от въшки – късната Бронзова епоха (1200 – 1050 г. пр.н.е.) от град Ларнака, античния [[Китион]].]]
'''Въшките''' (''Phthiraptera'') са [[разред]] малки безкрили яйценосни [[насекоми]].
'''Въшките''' (''Phthiraptera'') са [[разред]] малки безкрили яйценосни [[насекоми]].Много много са гнусни!!!Трябва да ги поставиш в чаша вода за да умрат!Иллл...Целят ми клас се беше заразил.Мама всяка вечер ме чистеше...Беше ужасно!!!Не ви го пожелавам.


== Описание ==
== Описание ==

Версия от 19:27, 30 ноември 2020

Въшки
Класификация
царство:Животни (Animalia)
подцарство:Същински многоклетъчни (Eumetazoa)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
инфрацарство:Първичноустни (Protostomia)
тип:Членестоноги (Arthropoda)
подтип:Шестокраки (Hexapoda)
клас:Насекоми (Insecta)
подклас:Крилати насекоми (Pterygota)
инфраклас:Новокрили насекоми (Neoptera)
надразред:Exopterygota
разред:Въшки (Phthiraptera)
Научно наименование
Haeckel, 1896
Въшки в Общомедия
[ редактиране ]
Срамна въшка (Pthirus pubis)
Гребен от слонова кост за почистване от въшки – късната Бронзова епоха (1200 – 1050 г. пр.н.е.) от град Ларнака, античния Китион.

Въшките (Phthiraptera) са разред малки безкрили яйценосни насекоми.Много много са гнусни!!!Трябва да ги поставиш в чаша вода за да умрат!Иллл...Целят ми клас се беше заразил.Мама всяка вечер ме чистеше...Беше ужасно!!!Не ви го пожелавам.

Описание

Въшките варират от 0,5 до 5 mm на дължина. Те имат тесни глави и овални, сплескани тела. Техните антени са къси с три до пет сегмента, а челюстите им, които могат да се прибират в главата, са приспособени за пробиване и смучене.[1]

Трите им ларвни стадии приличат на възрастните. Те се хранят с перата и космите на гостоприемниците си и с люспи от епидермалния слой на кожата им. Рядко поглъщат капки кръв, които изтичат при разчесване на вроговените участъци на кожата. Когато върху един и същ вид паразитират няколко форми пухоядни, всеки от тях е приспособен и живее върху точно определен участък от тялото на гостоприемника (или върху определен тип пера), така че отделните паразити не се конкурират помежду си.

Класификация

Разред Въшки

Видове

Съществуват около 5 хиляди вида въшки, но са описани около 300. Характерна е кокошата въшка, която живее по кожата на домашната кокошка. По патиците паразитира патешкият пухояд, а по пауна – пауновият пухояд.

В България се срещат и паразити по бозайниците, например кучешкият пухояд, който се заселва по космите на главата и врата на кучето. Премахва се чрез редовно къпане и напръскване на космената покривка с инсектициди. Това е важно, защото кучешкият пухояд е междинен гостоприемник на кучешките глисти.

Източници

  1. Capinera, John L. Encyclopedia of Entomology. Springer Science & Business Media, 2008. ISBN 978-1-4020-6242-1. p. 838 – 844. (на английски)

Вижте също