Разлика между версии на „Хипертекст“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
'''Хипертекстът''' е метод за представяне на [[информация]] на компютър или други електронни устройства, при който части от [[текст]], изображения или [[звук]] могат да съдържат връзка към друга информация. Тази връзка се нарича [[хипервръзка]] и чрез нея потребителят може да се придвижва през множество от свързани документи. Когато хипервръзката е текстова, тя обикновено е със специално форматиране, отличаващо я от останалия (обикновен) текст. Първата масово разпространена програма, позволяваща създаване на хипертекст, е '''[[HyperCard]] ''' за [[Macintosh]], а първите публикации, описващи тази идея, датират от [[1945]] година.
 
==Видове употреби на хипертекст==
 
 
 
Хипертекстовите документи могат да бъдат или статични (подготвени и съхранявани предварително), или динамични (непрекъснато се променят в отговор на въведеното от потребителя, като динамични уеб страници).  [[Статичният хипертекст]] може да се използва за препратка към колекции от данни в документи, софтуерни приложения или книги на компактдискове.  Добре изградената система може да включва и други конвенции за потребителски интерфейс, като менюта и командни редове.  Връзките, използвани в хипертекстов документ, обикновено заменят текущата част от хипертекста с целевия документ.  По-малко известна функция е [[StretchText]] , която разширява или свива съдържанието на място, като по този начин дава повече контрол на читателя при определяне на нивото на детайлност на показания документ.  Някои изпълнения поддържат изключване, при което текстът или друго съдържание се включва чрез препратка и автоматично се изобразява на място.
 
Хипертекстът може да се използва за поддържане на много сложни и динамични системи за свързване и кръстосано препращане.  Най-известната реализация на хипертекст е [[World Wide Web]] , написана през последните месеци на 1990 г. и пусната в Интернет през 1991 г.
 
==История==

Навигация