Богорово (област Силистра): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
Ред 17: Ред 17:


== История ==
== История ==
Селото е образувано по време на румънската окупация на [[Южна Добруджа]]. Ново селище е било наречено '''Грамости'''. След [[Връщане на Южна Добруджа (1940)|връщането на Южна Добруджа]] на [[Царство България]] през [[септември]] [[1940]] година в селото е преименувано и днес носи името на изтъкнатия български енциклопедист от [[Възраждане]]то и радетел за чист [[български език]] – [[Иван Богоров]]. Тук намират своя втори дом изселници от село [[Кълний]], останало в пределите на Румъния. Кълний е било доста голямо българско село и жителите му са настанени в няколко села на днешната област Силистра – [[Коларово (Област Силистра)|Коларово]], [[Ценович]], [[Малък Преславец]], както и в самата Силистра. До края на 90-те години на [[20|ХХ]] век в Богорово има [[Гранична застава|застава]] на [[Гранични войски]], която впоследствие е изоставена.
Селото е образувано по време на румънската окупация на [[Южна Добруджа]]. Новото селище е било наречено '''Грамости'''. След [[Връщане на Южна Добруджа (1940)|връщането на Южна Добруджа]] на [[Царство България]] през [[септември]] [[1940]] година в селото е преименувано и днес носи името на изтъкнатия български енциклопедист от [[Възраждане]]то и радетел за чист [[български език]] – [[Иван Богоров]]. Тук намират своя втори дом изселници от село [[Кълний]], останало в пределите на Румъния. Кълний е било доста голямо българско село и жителите му са настанени в няколко села на днешната област Силистра – [[Коларово (Област Силистра)|Коларово]], [[Ценович]], [[Малък Преславец]], както и в самата Силистра. До края на 90-те години на [[20|ХХ]] век в Богорово има [[Гранична застава|застава]] на [[Гранични войски]], която впоследствие е изоставена.


== Население ==
== Население ==

Версия от 12:50, 2 февруари 2021

Тази статия е за селото в област Силистра, Северна България. За селото в област Ямбол, Южна България вижте Богорово (Област Ямбол).

Богорово
Общи данни
Население85 души[1] (15 март 2024 г.)
9,19 души/km²
Землище9,281 km²
Надм. височина53 m
Пощ. код7542
Тел. код08678
МПС кодСС
ЕКАТТЕ04772
Администрация
ДържаваБългария
ОбластСилистра
Община
   кмет
Силистра
Александър Сабанов
(независим политик; 2023)

Богорово е село в Североизточна България. То се намира в община Силистра, област Силистра.

География

Селото се намира на 16 км югоизточно от Силистра, непосредствено на българо-румънската граница. Разположено е на пътя Силистра-Добрич.

История

Селото е образувано по време на румънската окупация на Южна Добруджа. Новото селище е било наречено Грамости. След връщането на Южна Добруджа на Царство България през септември 1940 година в селото е преименувано и днес носи името на изтъкнатия български енциклопедист от Възраждането и радетел за чист български език – Иван Богоров. Тук намират своя втори дом изселници от село Кълний, останало в пределите на Румъния. Кълний е било доста голямо българско село и жителите му са настанени в няколко села на днешната област Силистра – Коларово, Ценович, Малък Преславец, както и в самата Силистра. До края на 90-те години на ХХ век в Богорово има застава на Гранични войски, която впоследствие е изоставена.

Население

Численост на населението според преброяванията през годините:[2][3]


Етнически състав

Преброяване на населението през 2011 г.

Численост и дял на етническите групи според преброяването на населението през 2011 г.:[4]

Численост Дял (в %)
Общо 74 100.00
Българи 74 100.00
Турци 0 0.00
Цигани 0 0.00
Други 0 0.00
Не се самоопределят 0 0.00
Не отговорили 0 0.00

Личности

В него е роден професор, доктор на икономическите науки – специалност „Организация и управление извън сферата на материалното производство“ Лучиян Ангелов Милков – преподавател в УНСС – гр. София и Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Завършил е Философския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ – специалности педагогика и психология.

Автор на монографии, студии, учебници, статии в централен и международен печат от областта на психологията – психология на управлението, икономическа психология, педагогическа психология; педагогиката – философия на образованието, теория на възпитанието, дидактика; публичната администрация – конфликтология, административна култура, публично лидерство, социална администрация, динамика на готовността за административен труд. Ръководител на множество докторанти, от които осем вече са защитили дисертации и получили образователната и научна степен „Доктор“. Под негово ръководство десетки бъдещи бакалаври и магистри са разработили и защитили дипломни работи.

Източници

  1. www.grao.bg
  2. „Справка за населението на село Богорово, община Силистра, област Силистра, НСИ“ // webcitation.org. Посетен на 12 ноември 2018. (на български)
  3. „The population of all towns and villages in Silistra Province with 50 inhabitants or more according to census results and latest official estimates“ // citypopulation.de. Посетен на 12 ноември 2018. (на английски)
  4. „Ethnic composition, all places: 2011 census“ // pop-stat.mashke.org. Посетен на 12 ноември 2018. (на английски)