Разлика между версии на „Спиридон Габровски“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
No edit summary
Спиридон е роден в Габрово през първата половина на XVIII век. Още съвсем млад заминава за [[Света гора]], където става [[монах]] и прекарва дълги години в [[Зографски манастир|Зографския]] и [[Хилендарски манастир|Хилендарския манастир]]. Между 1747 и 1763 година, поради несъгласие между монасите в българския и сръбския манастир, се премества в Илинския скит на [[Пантократор (манастир)|Пантократорския манастир]], при основателя на този скит [[Паисий Величковски]].
 
През 1763 година Паисий Величковски напуска Света гора и заминава за [[Молдова]] с 64 монаси, един от които е Спиридон Габровски, по това време един от най-усърдните му ученици с духовен сан йеросхимонах. Заедно със своя учител Спиридон посещава молдовските манастири Драгомирна и Секул, а през 1779 година се установява в манастира[[Нямецки Нямцманастир|Нямецкия манастир]] край [[Яш]]. Там той остава до смъртта на своя учител и наставник, който е станал игумен на манастира малко след тяхното пристигане там. Спиридон Габровски използва библиотеката на манастира, за да допълни познанията си и през 1792 година успява да завърши книгата си „[[История во кратце о болгарском народе словенском]]“. Препис от историята, направен от Петко Попманафов, се съхранява в библиотеката на [[Национална Априловска гимназия|Националната Априловска гимназия]].
 
Освен основния му труд, от Спиридон Габровски са запазени три ръкописни сборника, които включват преписи на жития на светци, преводи от гръцки език на богослужебни книги, антиеретически текстове, служба на [[Теодосий Търновски]], към която има интересен предговор.

Навигация