Грабеж: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
505 байтове добавени ,  преди 1 година
м
още стилизация
м (Добавяне на изображение)
Етикет: Визуален редактор с уикитекст
м (още стилизация)
[[Файл:Bundesarchiv Bild 102-12763, Banküberfall.jpg|дясно|безрамка|273x273пкс]]
'''Грабежът''' по българското [[наказателно право]] е съставно [[престъпление]], състоящо се от две деяния, които поотделно съставляват престъплениепрестъпления – [[принуда]] и [[кражба]]. Грабежът също влиза в престъпленията против собствеността, тъй като засяга имуществени права. Изпълнителното деяние е отнемане на чужда [[движима вещ]] чрез употреба на сила или [[заплашване]] (чл.198, ал.1 от [[Наказателен кодекс|Наказателния кодекс]]<ref>Чл. 198 от Наказателния кодекс</ref>). Под заплашване се разбира, застрашаване с такова непосредствено деяние, което излага на тежка [[опасност]] живота, [[здраве]]то, [[чест]]та или имота на заплашения или на друго някое присъстващо лице (чл.198, ал.2 НК). При това престъпление субектът е общ („който“). Извършва се само при пряк умисъл.
 
Грабежът е престъпление против личността и собствеността, тъй като засяга лични и имуществени права.
 
Изпълнителното деяние е отнемане на чужда [[движима вещ]] чрез употреба на сила или [[заплашване]] (чл.198, ал.1 от [[Наказателен кодекс|Наказателния кодекс]]<ref>Чл. 198 от Наказателния кодекс</ref>). Под ''заплашване'' се разбира, застрашаване с такова непосредствено деяние, което излага на тежка [[опасност]] живота, [[здраве]]то, [[чест]]та или имота на заплашения или на друго някое присъстващо лице (чл.198, ал.2 НК). При това престъпление субектът е общ („''който''“):
 
'''''„Който''''' '''отнеме чужда движима вещ от владението на другиго с намерение противозаконно да я присвои, като употреби за това сила или заплашване, се наказва за грабеж с лишаване от свобода от три до десет години. ...“'''
 
Извършва се само при пряк умисъл.
 
Възможно е кражбата да прерасне в грабеж – ако извършителят на престъплението употреби сила или заплашване, за да запази владението върху откраднатата вещ. Грабеж има и когато за отнемане на вещта, лицето е било приведено в [[безсъзнание]] или поставено в беззащитно състояние.
 
'''[[Квалифициран състав на престъплението|Квалифицираните състави]] на грабежа''' се съдържат в чл.199 НК. ТоваТе са:
 
* 1. в големи размери;

Навигация