Шипченски манастир: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
BotNinja (беседа | приноси)
gallery: removing File, Image, Файл, Картинка
Rescuing 0 sources and tagging 1 as dead.) #IABot (v2.0.8
 
Ред 27: Ред 27:


== История ==
== История ==
Средствата за изграждането на храма са набрани чрез дарения, събрани предимно в Русия, но също и в България. Инициативата за неговото построяване е на граф [[Николай Игнатиев]] и Олга Скобелева, майката на руския герой от войната генерал-майор [[Михаил Скобелев]]<ref>[http://www.bulgarianmonastery.com/bg/shipka_monastery.html Шипченски манастир]</ref>. Строежът започва през [[1885]] г. и завършва през 1902 г. под ръководството на руски архитекти.
Средствата за изграждането на храма са набрани чрез дарения, събрани предимно в Русия, но също и в България. Инициативата за неговото построяване е на граф [[Николай Игнатиев]] и Олга Скобелева, майката на руския герой от войната генерал-майор [[Михаил Скобелев]]<ref>[http://www.bulgarianmonastery.com/bg/shipka_monastery.html Шипченски манастир]{{Dead link|date=март 2021 |bot=InternetArchiveBot |fix-attempted=yes }}</ref>. Строежът започва през [[1885]] г. и завършва през 1902 г. под ръководството на руски архитекти.


Храмът е открит тържествено на [[27 септември]] [[1902]] г. в присъствието на генерали от руската армия и много почетни гости.
Храмът е открит тържествено на [[27 септември]] [[1902]] г. в присъствието на генерали от руската армия и много почетни гости.

Текуща версия към 08:20, 22 март 2021

Вижте пояснителната страница за други значения на Шипка.

Шипченски манастир
„Рождество Христово“
Манастирската църква „Рождество Христово“
Манастирската църква „Рождество Христово
Карта
Вид на храмаправославен манастир
Страна България
Населено мястоШипка
РелигияБългарска православна църква - Българска патриаршия
ЕпархияСтарозагорска
Изграждане27 септември 1902 г.
Статутдействащ
Шипченски манастир
„Рождество Христово“
в Общомедия

Шипченският манастир „Рождество Христово“ е действащ православен манастир в град Шипка, община Казанлък, България. Разположен е в северозападните покрайнини на града. Манастирският комплекс включва църква, монашески корпус, поклонническа сграда, приют и духовна семинария.

Католикон[редактиране | редактиране на кода]

Манастирската църква „Рождество Христово“ е архитектурен шедьовър.[1] Обявена е за паметник на културата от национално значение и е включена в списъка на Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз под № 92. Църквата е посветена на героите от Руско-турска война (1877 – 1878). В нейните подземия е съоръжена костница, в която се съхраняват костите на близо 9000 руски и български воини, загинали в България през Освободителната война.

История[редактиране | редактиране на кода]

Средствата за изграждането на храма са набрани чрез дарения, събрани предимно в Русия, но също и в България. Инициативата за неговото построяване е на граф Николай Игнатиев и Олга Скобелева, майката на руския герой от войната генерал-майор Михаил Скобелев[2]. Строежът започва през 1885 г. и завършва през 1902 г. под ръководството на руски архитекти.

Храмът е открит тържествено на 27 септември 1902 г. в присъствието на генерали от руската армия и много почетни гости.

Изглед към манастира, 1902 г.

Първоначално манастирът е руска собственост, но през 1934 г. е предоставен от съветското правителство на България за вечни времена. През 1970 г. храм-паметникът е обявен за исторически паметник на културата.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Ганчев, Хр. Архитектурата на Храм-паметник „Рождество Христово“ край град Шипка, юбилеен сборник “100 години Храм-паметник „Рождество Христово“ край град Шипка“, Българо-Руски иинформационен пул и Форум „България-Русия“, 2002 г., с.63 – 74
  • Ганчев, Хр. “100 години Храм-паметник „Рождество Христово“ в град Шипка“, в-к „Арх и Арт борса“, 3 – 10 април 2002 г.
  • Ганчев Хр., Дойчинов Гр., Стоянова Ив. „България 1900 – европейски влияния в българското градоустройство, архитектура, паркове и градини 1878 – 1918“, АИ „Арх и Арт“, С. 2002, обем 266 страници

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]