Стража (връх): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
ZBoev (беседа | приноси)
Редакция без резюме
ZBoev (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Ред 14: Ред 14:


'''Стража ''' (Парамунски връх) е най-високият връх в едноименната планина [[Стража (планина)|Стража]].
'''Стража ''' (Парамунски връх) е най-високият връх в едноименната планина [[Стража (планина)|Стража]].
Изходни пунктове за изкачване на върха са селата [[Парамун]], [[Лялинци]] и [[Велиново]]. Туристическата маркировка (червено) за изкачването на върха с изходен пункт с. Лялинци през март 2021 г. е в отлично състояние. Върхът се качва за 1 ч. 50 мин. От там се откриват великолепни гледки към Витоша, Руй, Драговски Камик, Любаш, Западна Стара планина, Вискяр, Рила и др. Планината е карстова, почти гола, с малко дървесна растителност и безводна. Може да севидят гарвани, големи ястреби, мишелови, както и много видове врабчоподобни птици.
Изходни пунктове за изкачване на върха са селата [[Парамун]], [[Лялинци]] и [[Велиново]]. Туристическата маркировка (червено) за изкачването на върха с изходен пункт с. Лялинци през март 2021 г. е в отлично състояние. Върхът се качва за 1 ч. 50 мин. Оттам се откриват великолепни гледки към Витоша, Руй, Драговски Камик, Любаш, Западна Стара планина, Вискяр, Рила и др. Планината е карстова, билото й е голо, с малко дървесна растителност и безводна. Извършвани са залесявания с бял бор. На места неговите насаждения се изсичат, което загрозява планината.
Над склоновете й може да се видят гарвани, големи ястреби, мишелови, както и много видове врабчоподобни птици.Сред ранно-пролетните цветя, внасящи особено очарование на каменистите склонове, са кокичета, кукуряк, съсънки и др.


{{мъниче|България}}
{{мъниче|България}}

Версия от 13:40, 22 март 2021

Вижте пояснителната страница за други значения на Стража.

Стража
Връх Стража заснет от връх Любаш
Връх Стража заснет от връх Любаш
42.7777° с. ш. 22.7288° и. д.
Местоположение на картата на България Област Перник
Общи данни
МестоположениеОбласт Перник, България
Част отСтража
Надм. височина1389 m

Стража (Парамунски връх) е най-високият връх в едноименната планина Стража. Изходни пунктове за изкачване на върха са селата Парамун, Лялинци и Велиново. Туристическата маркировка (червено) за изкачването на върха с изходен пункт с. Лялинци през март 2021 г. е в отлично състояние. Върхът се качва за 1 ч. 50 мин. Оттам се откриват великолепни гледки към Витоша, Руй, Драговски Камик, Любаш, Западна Стара планина, Вискяр, Рила и др. Планината е карстова, билото й е голо, с малко дървесна растителност и безводна. Извършвани са залесявания с бял бор. На места неговите насаждения се изсичат, което загрозява планината. Над склоновете й може да се видят гарвани, големи ястреби, мишелови, както и много видове врабчоподобни птици.Сред ранно-пролетните цветя, внасящи особено очарование на каменистите склонове, са кокичета, кукуряк, съсънки и др.