Разлика между версии на „Пенсия“

Направо към навигацията Направо към търсенето
4 байта изтрити ,  преди 9 месеца
м
отстъп; козметични промени
м (отстъп; козметични промени)
'''Пенсия''' е фиксирано [[пари|парично възнаграждение]] (изплащано обикновено [[месец|месечно]]), което се дава на хората с навършена [[възраст]] и с придобит необходим като рамка [[трудов стаж]], или пък са трайно болни, или са с физическо увреждане.
 
Основният вид е т.нар. трудова пенсия, за която се изисква определен трудов стаж и се изчислява според вноските на трудещия се в [[пенсионен фонд]].
 
 
Пенсионната политика се формира и провежда от Министерството на труда и социалната политика. Разходнопокривният компонент на първия стълб се управлява от Националния осигурителен институт (НОИ), който отговаря за изчисляването и плащането на пенсиите и на други социално осигурител- ни плащания като тези за неработоспособност, майчинство, безработица и др. Въведена е "точкова система" за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст (основната пенсия, изплащана в България). Точките се изчисляват като сума от осигурителния стаж и възрастта при пенсиониране (Кодексът за социално осигуряване предвижда постепенно покачване на пенсионната възраст и точките докато се достигне 60-годишна възраст и 94 точ- ки за жените, а за мъжете- 63-годишна възраст и 100 точки). Сборът от "точките" и законоустановената пенсиона вързаст е различен на мъжете и жените . Когато сборът от продължителността на осигурителния стаж и възрастта е по-малка от определения, право на пенсия се придобива при навършване на 65-годишна възраст за мъжете и жените и поне 15 години осигурителен стаж, от които 12 години действителен (ефективен) стаж.
 
== Злоупотреби ==

Навигация