Разлика между версии на „Георги Кирков (социалист)“

Направо към навигацията Направо към търсенето
източник
(източник)
(източник)
{{към пояснение|Георги Кирков|Георги Кирков|тип=личност}}
{{без източници}}
{{Личност|политик
| име=Георги Кирков
През [[1901]] г. Георги Кирков е избран за депутат от [[БРСДП]] от [[Сливен]]. Така той става вторият (след [[Янко Сакъзов]] през 1893 г.) депутат от социалистическа партия в българското [[Народно събрание]]. Както отбелязва Димитър Благоев – „''за пръв път в Народното събрание се чува социалистическа реч и се поставя работническия въпрос“''. На парламентарната трибуна Кирков се изявява като изключително умел оратор – ползва остра сатирична реч, с която осмива политическите си противници.
 
Кандидат за народен представител от социалистическата партия от Варна през 1902 г.<ref>[http://catalog.libvar.bg/view/check_user.pl?id=2355&SRV=true&LANG=bg ''Известник'' - вестник:седмичник - Варна, брой 12 / 14 февруари 1902 г., стр. 1]</ref>
== Профсъюзна дейност ==
Георги Кирков се изявява и като синдикален деец. С оглед на опита му в профсъюзната дейност в [[Австрия]], при основаването на [[ОРСС]] през [[1904]] е избран за негов секретар. Участва активно в организираните от съюза стачки. Обявява се против реформистките течения в синдиката.

Навигация