Вестфалско кралство: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
Бот: Козметични промени
м (шаблон, форматиране; форматиране: интервал, тире (ползвайки Advisor))
м (Бот: Козметични промени)
 
Кралство Вестфалия е създадено през [[1807]] г. след обединяването на територии, откъснати от [[Прусия]] според условията на [[Тилзитски договор|договора от Тилзит]]. Териториите на кралството обединяват тези на [[Магдебургско херцогство|Магдебургското херцогство]], [[Херцогство Брауншвайг-Люнебург|Курфюрство Брауншвайг-Люнебург]] и принадлежащото му княжеството [[Волфенбютел]], както и [[Курфюрство Хесен|Хесенското курфюрство]], чиято столица [[Касел]] започва да изпълнява функциите на столица на Кралство Вестфалия. За официална резиденция на краля на Вестфалия е избран дворецът [[Вилхемсхое]], преименуван на Наполеоненсхое. През 1812 Вестфалското кралство става част и от [[Рейнски съюз|Рейнския съюз]].
 
Замислено като „Наполеонов тип държава“, Вестфлското кралство се сдобива с писана [[Конституция]], прокламирана на [[7 декември]] [[1807]] г. от [[Жером Бонапарт]], един ден след пристигането му в Касел. Кралство Вестфалия е първата монархия в Германия с модерна конституция. Според вестфалската конституция всички жители на кралството от мъжки пол са обявени за равноправни граждани, [[крепостничеството]] е отменено, а феодалните данъци и задължения са забранени. В кралството влизат в сила нормите на [[Наполеонов кодекс|Наполеоновия кодекс]], който оставя в историята [[Еснаф|еснафитееснаф]]ите и отваря пътя на свободната конкуренция в териториите на кралството. По френски образец всички еврейски [[Конгрегация|конгрегации]] са реорганизирани и е създадена [[Консистория]], която да ги контролира. Прочутият еврейски търговец и [[филантроп]] [[Израел Якобсон]] става първият председател на Консисторията. Въведена е нова [[метрична система]]. Малко преди унищожаването на кралството обаче [[Свобода на словото|свободата на словото]] е ограничена и е въведена [[цензура]].
 
Фактически обаче Кралство Вестфалия се намира под тежка политическа и военна зависимост от Франция, която се изразява в задължението му да предоставя военна и финансова помощ за Наполеоновите кампании. През 1810 г. Вестфалското кралство преотстъпва департаментите Норд (със столица [[Щаде]]) и Долна Елба (със столица [[Люнебург]]) на Франция. Голям брой вестфалски войски участват в Наполеоновата кампания срещу [[Русия]] от 1812 г., а вестфалската гвардия героично, но неуспешно атакува Раевския редут при [[Бородино]].

Навигация