Разлика между версии на „Калциев хидроксид“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
м (Премахнати редакции на 94.139.200.192 (б.), към версия на Ted Masters)
Етикет: Отмяна
 
}}
 
'''Калциевият дихидроксид''' e [[неорганична химия|неорганично]] [[химично съединение|съединение]] с [[йонна кристална решетка]], което се състои от един [[калций|калциев]] [[йон]] и два [[хидроксиден йон|хидроксидни йона]]. Химичната му [[формула]] е <chem>Ca(OH)2</chem>. Поради [[основа|основния си химичен характер]] калциевият дихидроксид се нарича още и '''калциева основа'''. В широката практика е познат като '''гасена вар''', тъй като се получава при реакция на [[калциев оксид]] (негасена вар) с [[вода]]. Процесът се нарича „гасене“. Гасената вар се използва най-вече в строителството[[строителство]]то и земеделието[[земеделие]]то. Тя убива микроорганизмите и затова се използва за дезинфекция на помещения (главно на селскостопански животни), също и на жилищни постройки. Влиза в употреба в много области на стопанството – варуване на кисели почви, за приготвяне на белилна вар и други. Освен това с помощта на варта се извлича захарта[[захар]]та в захарното производство.<ref>[https://fermera.bg/моята-вила/овощната-градина/item/6193-гасене-на-вар.html Гасене на вар]</ref>
 
Гасената вар може да се нарича и '''хидратна вар'''. При реакция на негасена вар с вода в точно определено количество, необходимо за пълна [[хидратация]] на калциевия и магнезиевия окис, се получава прахообразен продукт.
== Основно приложение ==
* В строителството за производство на варови разтвори за зидарии и мазилки.
* В [[Минна промишленост|минно-обогатителната промишленост]], при флотацията[[флотация]]та и [[Пречистване на отпадни води|пречистването]] на [[отпадни води]].
* В енергетиката за омекотяване и неутрализацията на технологични води.
* В пречиствателните инсталации за питейни и отпадни води.
 
[[Категория:Хидроксиди]]
[[Категория:Строителни материали]]

Навигация