Нейчър: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
+шаблон
м Бот: Козметични промени
Ред 45: Ред 45:
* [http://www.nature.com/nature/archive/index.html Nature, архив]
* [http://www.nature.com/nature/archive/index.html Nature, архив]
{{нормативен контрол}}
{{нормативен контрол}}

[[Категория:Научни списания в Лондон]]
[[Категория:Научни списания в Лондон]]
[[Категория:Естествени науки]]
[[Категория:Естествени науки]]

Версия от 15:46, 23 април 2021

Нейчър
Корицата на първия брой на Nature, 4 ноември 1869 г.
Корицата на първия брой на Nature, 4 ноември 1869 г.
Информация
Заглавие в оригиналNature
Категорииприродни науки
ИздателNature Research
Първи брой4 ноември 1869 г.
Периодичностседмично
Държава Великобритания
Езиканглийски
Главен редакторМагдалена Шкипер
Нейчър в Общомедия

Нейчър (на английски: Nature, в превод от англ. — Природа) е сред най-старите, популярни и авторитетни научни списания в света. Публикува изследвания, посветени на широк кръг от въпроси, основно с естественонаучна тематика.

Първото издание е от 4 ноември 1869 година, направено от английския физик сър Джозеф Нормън Локиър, който остава негов редактор до 1919 година.

Nature се редактира във Великобритания от издателството Nature Publishing Group и се издава в Лондон. Списанието има също офиси в Ню Йорк, Сан Франциско, Вашингтон, Токио, Париж, Мюнхен и Бейсингстоук (Обединено кралство).

Повечето научни списания днес са силно специализирани, докато Nature е едно от малкото, които публикуват оригинални изследвания в широк спектър от научни дисциплини. Научни изследвания се публикуват под формата на статии или писма.

Списанието е за научни работници, но в началото на всяко издание се публикуват кратки резюмета на най-важните публикации на популярен език. В колонката на редактора и в раздела „Новини“ (News Articles) се съобщава за важни събития в различни области. За основната част на списанието се изискват специализирани знания в съответната област.

От 2005 г. списанието публикува подкасти, с които накратко се обсъждат постижения на науката и публикации от последните 1 – 2 седмици.[1][2]

Влияние

Публикациите в такива списания като Nature или Science, са крайно престижни, тъй като статиите в тях често се цитират, а авторът получава широка известност и извън пределите на своята научна област. Така, импакт факторът на Nature през 2012 г. е равен на 38,597[3], тоест всяка статия за двете години, минали след публикацията, е цитирана средно над 38 пъти. През 2009 г. списанието влиза под № 1 в „Списъка на 100-те най-влиятелни списания по биология и медицина за последните 100 години“[4] и е наречен Списание на столетието.

Източници

  1. Nature Podcast // www.nature.com. Посетен на 2020-08-05. (на английски)
  2. Nature Podcast
  3. ISI Journal Citation Reports Архив на оригинала от 2010-06-25 в Wayback Machine. (2013).
  4. The Top 100 Journals in Biology and Medicine

Външни препратки