Разлика между версии на „Фернандес де Кордоба“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
Бот: Козметични промени
м (Бот: Козметични промени)
 
 
== Успехи на бойното поле ==
[[FileФайл:MonGranCapitan01.jpg|thumbмини|200px|Конната статуя на де Кордоба, поставена през 1923 г. в [[Кордоба (Испания)|Кордоба]]]]
Тази предварителна подготовка с ново въоръжение и тактика е подложена на проверка през 1503 г. отново в Италия при противопоставянето срещу френската войска. С шестхилядна армия в лозята на един хълм край [[Чериньола]] и без предварителна подготовка, войските на Кордоба въоръжени с аркебузи и пики разгромяват атакуващата 10-хилядна френска армия. Това е първата битка в световната история спечелена с огнестрелно оръжие.
 
След успешно проведените военни операции, Кордоба е наречен Големия капитан. Уплашен от популярността на Кордоба, новия испански крал Фердинанд нарежда да се върне в Испания като отнема командването му. Останал верен на краля си, Кордоба се оттегля в семейното имение, където умира на [[1 декември]] [[1515]] г. заразен с [[малария]] от похода в Италия. Погребан е в манастира Сан-Джеронимо в [[Гранада]]. Каменната му гробница е поставена до подхода към олтара на храма.
 
Въведената от Кордоба организация и тактика, както и усъвършенстването ѝѝ, и преминаването от военни действия с хладни към огнестрелни оръжия, обуславя испанското военно господство в [[Европа]] през [[XVI век]].
 
== Бележки ==

Навигация