Химично изветряне: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Привеждане на формата на изказа в енциклопедичен стил.
препратки
Ред 1: Ред 1:
'''Химичното изветряне''' е природен процес, при който се наблюдава разрушаване и отнасяне на [[скала|скалите]] и [[минерал]]ите от [[земна кора|земната кора]]. То настъпва в резултат от химичното взаимодействие на [[вода]]та със скалите. Тя разтваря и отнася определени техни компоненти. Конкретният им състав зависи от свойствата на взаимодействащата със [[скала|скалата]] [[вода]].
'''Химичното изветряне''' е природен процес, при който се наблюдава разрушаване и отнасяне на [[скала|скалите]] и [[минерал]]ите от [[земна кора|земната кора]]. То настъпва в резултат от химичното взаимодействие на [[вода]]та със скалите. Тя разтваря и отнася определени техни компоненти. Конкретният им състав зависи от свойствата на взаимодействащата със [[скала]]та [[вода]].


Различните видове скали не се поддават на химично изветряне в еднаква степен. То оказва най-силно влияние върху седиментните и някои метаморфни скали.
Различните видове скали не се поддават на химично изветряне в еднаква степен. То оказва най-силно влияние върху [[седиментна скала|седиментните]] и някои [[метаморфни скали]].





Версия от 09:37, 2 август 2007

Химичното изветряне е природен процес, при който се наблюдава разрушаване и отнасяне на скалите и минералите от земната кора. То настъпва в резултат от химичното взаимодействие на водата със скалите. Тя разтваря и отнася определени техни компоненти. Конкретният им състав зависи от свойствата на взаимодействащата със скалата вода.

Различните видове скали не се поддават на химично изветряне в еднаква степен. То оказва най-силно влияние върху седиментните и някои метаморфни скали.