Mortal Kombat: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Ред 30: Ред 30:
| latest release date = 1 март 2016
| latest release date = 1 март 2016
}} -->
}} -->
'''Mortal Kombat'''“ (приблизително произношение на англ. ''мо̀ртал ко̀мбат''), известна още като '''MK''', е поредица бойни [[Игра|видеоигри]], зародена през [[1992]] година от Ед Бун и Джон Тобиас. В България игрите са наричани още Морта̀л Комба̀т. В превод името означава „Смъртоносна битка“. Играта симулира турнир по [[бойно изкуство|бойни изкуства]]. По „Мортал Комбат“ са създадени и няколко игрални [[филм]]а и [[сериал]].
'''Mortal Kombat''', известна още като '''MK''', е поредица бойни [[Игра|видеоигри]], зародена през [[1992]] година от Ед Бун и Джон Тобиас. В България игрите са наричани още Морта̀л Комба̀т. В превод името означава „Смъртоносна битка“. Играта симулира турнир по [[бойно изкуство|бойни изкуства]]. По „Мортал Комбат“ са създадени и няколко игрални [[филм]]а и [[сериал]].


Първите четири издания и техните ъпдейти са разработени от „[[Мидуей Геймс]]“ и са пуснати под формата на [[Аркадна игра|аркадни игри]]. По-късно „Аклейм Ентъртейнмънт“ ги редактира и ги пригодява към [[Игрална конзола|игралните конзоли]]. ''Mortal Kombat: Deadly Alliance'' и следващите две игри са създадени единствено за конзоли. През 2009 година „Мидуей“ обявява банкрут, „[[Уорнър Брадърс]]“ купува по-голямата част от активите на компанията, и разработването на поредицата е поверено на „[[Уорнър Брадърс Интерактив Ентъртейнмънт]]“.
Първите четири издания и техните ъпдейти са разработени от „[[Мидуей Геймс]]“ и са пуснати под формата на [[Аркадна игра|аркадни игри]]. По-късно „Аклейм Ентъртейнмънт“ ги редактира и ги пригодява към [[Игрална конзола|игралните конзоли]]. ''Mortal Kombat: Deadly Alliance'' и следващите две игри са създадени единствено за конзоли. През 2009 година „Мидуей“ обявява банкрут, „[[Уорнър Брадърс]]“ купува по-голямата част от активите на компанията, и разработването на поредицата е поверено на „[[Уорнър Брадърс Интерактив Ентъртейнмънт]]“.

Версия от 07:24, 5 май 2021

Mortal Kombat, известна още като MK, е поредица бойни видеоигри, зародена през 1992 година от Ед Бун и Джон Тобиас. В България игрите са наричани още Морта̀л Комба̀т. В превод името означава „Смъртоносна битка“. Играта симулира турнир по бойни изкуства. По „Мортал Комбат“ са създадени и няколко игрални филма и сериал.

Първите четири издания и техните ъпдейти са разработени от „Мидуей Геймс“ и са пуснати под формата на аркадни игри. По-късно „Аклейм Ентъртейнмънт“ ги редактира и ги пригодява към игралните конзоли. Mortal Kombat: Deadly Alliance и следващите две игри са създадени единствено за конзоли. През 2009 година „Мидуей“ обявява банкрут, „Уорнър Брадърс“ купува по-голямата част от активите на компанията, и разработването на поредицата е поверено на „Уорнър Брадърс Интерактив Ентъртейнмънт“.

Игри от поредицата

Mortal Kombat

Излязла през 1992 г.

Турнирът Смъртоносна битка се провежда през поколение с цел да се защити Земното царство от магьосника Шан Цун. Набират се най-добрите войни, които да победят злите бойци на Цун. Сред тях са: Лу Кен – шаолински монах, Джони Кейдж – филмова звезда, Рейдън – богът на гръмотевиците и закрилник на нашето царство, Соня – агент на военна организация, Съб Зиро – нинджа наемен убиец, Скорпиона – нинджа фантом и Кейно – терорист. За времето си играта е с много добра графика. Остава в историята с многото си тайни и иновативните похвати, неизползвани дотогава в екшън игра (особено довършителните движения – fatalities). Влечугото, скритият герой в тази игра, е първият подобен персонаж в екшън игра изобщо. Достигането до него се състои в спазването на няколко условия, който се подразбират чрез подсказки заложени в самата игра.

Mortal Kombat II

Излязла през 1993 г.

Оказва се, че Шан Цун е бил само марионетка в ръцете на владетеля на Отвъдния свят, наричащ себе си Шао Кан. Организиран е нов турнир. Добавени са няколко нови герои за игра (сред които е и Шан Цун). И в тази част са заложени достатъчно мистерии за откриване, който допринасят за популяризацията на играта.

Mortal Kombat 3

Излязла през 1995 г.

В третата част Шао Кан нахлува на Земята, възползвайки се от пролука в законите на боговете старейшини, започва да я съединява със своето царство и трябва да бъде спрян. Подобрена е графиката, появяват се нови бойци. Заедно със старите достигат 15 избираеми бойци. Добавят се нови видове довършителни движения.

Ultimate Mortal Kombat 3

Излязла през 1995 г.

Макар да е известна по-скоро като добавка към оригиналната аркадна версия на МК3, Ultimate Mortal Kombat 3 добавя толкова много корекции в геймплейя, нови персонажи и нови арени, че се смята като отделно заглавие. Избора на герои стига до 23 (+ Noob Saibot в Wavenet версията) и 24 в 16 битовите конзоли (+ Shao Kahn и Motaro като скрити персонажи). UMK3 се смята за една от най-балансираните бойни игри от старото поколение и Ed Boon открито е заявявал, че това е любимата му част от поредицата.

Mortal Kombat Trilogy

Излязла през 1996 г.

Това е първата игра от поредицата която събира в себе си всички герои от излезлите дотогава 3 игри. Следвайки историята на третата и последна част. Тя добавя нови арени и внася всичките герои, като някои разполагат с алтернативни костюми и други тайни.

Mortal Kombat Mythologies: Sub-Zero

Излязла през 1997 г.

Историята се върти около оригиналния Sub-Zero в едно екшън-приключение. Съб Зиро има за цел да победи Куан Чи и да вземе амулета, който ще освободи загиналия бога старейшина Шинок. Събитията от митологията се развиват преди турнира в оригиналната Mortal Kombat. Проследява се историята на Съб Зиро и Скорпиона и тяхното възмездие, като предвестник на събитията от следващата бойна игра на поредицата, Mortal Kombat 4. Играта е издадена само за Play Station и Nintendo 64.

Mortal Kombat 4

Излязла през 1997 г.

Историята се развива, като черния маг Куан Чи измъква бога старейшина предател Шинок от мрачния му затвор. Играта се прехвърля в три измерения, въпреки че геймплея е двуизмерен. Макар и графиката за 128 битовата аркадна версия да е брилянтна за времето си – ползваща специален ZEUS чип на Midway (10 пъти по-бърз от графичния чип на Nintendo 64 – най-добрата 3D конзола за онова време), домашните портове са осакатени до неузнаваемост и графиката им е критикувана поради не много доброто си качество. Играта остава вярна на традицията и включва множество тайни и скрити герои.

Mortal Kombat: Special Forces

Излязла през 2000 г.

Mortal Kombat: Special Forces е хронологично първата игра в сюжетната линия на Mortal Kombat, тъй като нейните събития се провеждат дори преди Mortal Kombat Mythologies: Sub-Zero. Историята на играта включва Кано да освободи своята банда, Черният дракон от затвора с максимална сигурност. Майор Джакс, търсейки отмъщение за избиването на своите другари от специалните сили в ръцете на Черния дракон, предприема мисия, за да им попречи да извлекат артефакт с голяма сила, Окото на Читян. Истинската сила на артефакта е показана в края, че той може да отваря портали към други сфери, когато Jax използва артефакта, за да се телепортира и Кано обратно в Земното царство, след като го победи.

Mortal Kombat: Deadly Alliance

Излязла през 2002 г.

Историята продължава тази на четвъртата част. Черните магове Шан Цун и Куан Чи сключват съюз, чрез който да съживят непобедимата армия на истинския крал на Отвъдния свят – Онага, потънал отдавна в забвение. Те извършват атентат срещу Шао Кан, после убиват и шампиона Лу Кен, предизвиквайки останалите герои да се опитат да ги спрат. Играта (както и следващите) няма РС версия, а е предназначена за конзоли. Типично в конзолен стил се въвежда „Криптата“, където играчите могат да отключват различни неща на цената на монети, събрани по време на игра.

Mortal Kombat: Deception

Излязла през 2004 г.

Историята продължава, като на върховния сблъсък между Райдън и двамата магове се разбира, че най-големия враг на всичко – краля дракон Онага е успял да се завърне чрез помощта на шест амулета, намирани през измеренията от водения в пълно неведение боец Сюджинко и е много ядосан. Впоследствие много от героите са избити и реанимирани от Онага, който ги подчинява на властта си и използва за изпълнение на своите планове. В играта се включват липсващите герои от предната част като са запазени по-популярните. Криптата е разширена и броят на ковчезите в нея е намален, но са премахнати празните такива (който в миналата игра нямаха нищо в себе си и общо взето само взимаха парите на играча)

Mortal Kombat: Shaolin Monks

Излязла през 2005 г.

Mortal Kombat: Shaolin Monks е самостоятелна игра на Mortal Kombat поредицата. Shaolin Monks е разработена от Midway LA (преди Paradox Development) и разпространена от Midway за PlayStation 2 и Xbox.

Shaolin Monks е екшън-приключенска игра, която обхваща събитията от Mortal Kombat II, като се започне с преодоляването на последиците от първия Mortal Kombat. Главните герои са двамата членове на Шаолин Лу Кен и Кун Лао. Те пътуват през портали, в опит да осуетят плановете на Шан Цун да доминира над Земното царство.

Mortal Kombat: Armageddon

Излязла през 2006 г.

Последната игра от поредицата. Включва всички герои, появявали се някога в МК. Любопитно е, че такава сборна игра се издава на всеки 3 МК издания. Тази е втората такава след „Trilogy“. Историята е следната: наличието на многото герои и своеволията на повечето от тях довеждат до Армагедон. Един от двама братя (те са нови герои в МК вселената) трябва да победи Блеиз, огненият елементал, появил се в Deadly Alliance и по този начин да предотврати катастрофата.

Mortal Kombat vs. DC Universe

Излязла през 2008 г.

Кросоувър между МК вселената и DC вселената от 2008 г. Събитията се развиват по време на МК3 с няколко промени. Тази игра е причината за създаването на Injustice: Gods Among Us и неговото продължение Injustice 2.

Mortal Kombat 9

Излязла през 2011 г.

Бойна игра от поредицата Mortal Kombat. Разработена от NetherRealm Studios е девета от поредицата и издадена за първи път под Уорнър Брос етикет. Mortal Kombat е разпространена за PlayStation 3 и Xbox 360 платформи. PS Vita версия също се предлага като възможност от 2012 година.

Историята започва след събитията от Mortal Kombat: Armageddon, но след това се връща и действието се развива в периода на първите три игри – Mortal Kombat, Mortal Kombat II и Mortal Kombat 3. Поради обрат в събитията (Raiden сега има информация за бъдещето), събитията от това време са леко променени.

Mortal Kombat включва 3D графика, като игра само в 2D равнина (2.5D). Разработчиците също така твърдят, че това е първата игра, в която се прави съзнателно усилие да се създаде по-дълбока игра за повече играчи от поредицата и на бойните игри като цяло.

Mortal Kombat X

Излязла през 2015 г.

Проследява събитията на MK9. Бойна игра с мултиплеър, сингълплеър (единична игра) сторимод (проследява историята) и допълнителни функции като: тестване на късмета, тестване на съзнанието (ума) и дори завладяване на територията. Историята започва с нападението в човешката реалност. Джони Кеидж, Соня Блеид, Кенши и войници опитват да спрат Шинок да завладее човешката реалност, но докато пътуват до небесния храм са нападнати от Скорпиона и Съб Зиро. След като се справят с тях по пътя срещат: Нощен вълк, Джакс и Смоук. Докато се бият Райден и Фуджин (богът на вятъра) се бият с част от войските на мъртвия Шао Кан, но се появява Куан Чи с поробените от него Лу Кен, Кун Лао, Кабал, Синда и Деатстрайк, те отстъпват до небения храм. Успяват да победят Шинок и да го затворят в неговия амулет, така свършва част 1/12.

Mortal Kombat 11

Излязла през 2019 г.

Защо Kombat вместо Combat?

Интересен момент в играта е пълното отсъствие на „C“, което е заменено навсякъде с „K“. Причината за това са игралните автомати, за които първоначално е била предназначена играта. При тях допълнителна игра се започва чрез вкарването на монета и съответно получаването на кредит (insert coin – get credit). Създателите на играта решават да се пошегуват и премахват „C“, като го заместват с „K“ (insert koin – get kredit).

Cyrax

Cyrax се появява за първи път в MK3 като втори Лин Куей убиец. Той е бил трансформиран и програмиран в киборг заедно със Сектор и Смок. Изпратен е да убие Съб Зиро, който емигрира от клана, но по време на инвазията на Шао Кан от Отвъдния свят Съб Зиро побеждава Киракс и го препрограмира с поръчка за унищожаване на Кан. В МК Gold Киракс е възстановен и ремонтиран от Лин Куей, които го изпращат в битка със Сектор. След поражението на Шинок, Соня и Джакс използват технологията за възстановяване на своята човечност. Благодарни за тяхната помощ, Киракс се присъединява към специалните части OIA като разузнавач в Земното царство. По време на събитията от MK: Deadly Алианса, Киракс е нападнат от Влечугото.

Външни препратки