Разлика между версии на „Арсений Тарковски“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
Без наскоро ->неясно кога, по-устойчива във времето версия
м (Без наскоро ->неясно кога, по-устойчива във времето версия)
Арсений Тарковски е роден на [[25 юни]] [[1907]] г. в [[Елизаветград]] (по-късно [[Кропивницки]]), [[Украйна]], в дворянско семейство. Майка му е учителка, а баща му е стар народоволец, който знае 7 чужди и 2 древни езика. Преди революцията Елизаветград е културен център. Там гастролират великият композитор и пианист [[Ференц Лист]], [[Фьодор Шаляпин]], поетите [[Фьодор Сологуб]], [[Андрей Бели]], [[Игор Северянин]]. Интелектуалната семейна среда и богатият културен живот определят още в ранна възраст любовта към поезията, музиката и театъра, широтата и дълбочината на мирогледа на бъдещия поет. Той боготвори украинския философ от 18 век [[Григорий Сковорода]], почитта към когото дължи на баща си Александър Кирилович и неговия приятел доктор Афанасий Михалевич, който го посвещава в творчеството му. Детството и юношеството на Тарковски преминават в тежко за страната време, което също оставя траен отпечатък в съзнанието му.
 
През [[1923]] г. заминава за [[Москва]], през [[1924]] г. вече сътрудничи на вестник ''„Гудок“'', в който води рубрика със стихотворни фейлетони. В редакцията работят такива известни писатели като [[Михаил Булгаков]], [[Юрий Олеша]], [[Илф и Петров|Иля Илф и Евгений Петров]], [[Валентин Катаев]]. По това време се запознава с [[Осип Манделщам]], а по-късно и с [[Марина Цветаева]], която наскоро се е завърнала от емиграция. През 1924 г. кандидатства в Брюсовския институт за художествено слово, който обаче е закрит след смъртта на Брюсов. През [[1925]] г. постъпва във Висшите държавни литературни курсове, които завършва през [[1929]] г. Пише стихове, които публикува в студентски сборник през 1926 г.
 
От [[1932]] г. започва активно да се занимава с превод, като особено внимание отделя на класическата поезия на Изтока. На него руската култура дължи едни от най-хубавите стихотворни преводи от туркменски, арменски, грузински и арабски езици.

Навигация