Чаша: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Бот: Козметични промени
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Чаша''' е [[съд]], контейнер с форма на пресечен [[конус]] или [[цилиндър]], отворен отгоре и с една или две дръжки или без дръжка, който се употребява съхранение на течности, за пиене или наливане както на студени, така и на топли [[напитка|напитки]]. Понякога може да се използва за съхраняване на твърди вещества като [[захар]], [[брашно]], [[ориз]], ядки и други<ref>{{cite web |url=http://www.merriam-webster.com/dictionary/cup |title=Cup - Definition and More from the Free Merriam-Webster Dictionary |publisher=Merriam-webster.com |date=August 31, 2012 |access-date=January 26, 2014 |archive-url=https://web.archive.org/web/20140108021406/http://www.merriam-webster.com/dictionary/cup |archive-date=January 8, 2014 |url-status=live }}</ref>.
{{без източници}}
'''Чаша''' е съд с форма на пресечен [[конус]] или [[цилиндър]], с дръжка или без дръжка, който се употребява за пиене както на студени, така и на топли [[напитка|напитки]].


Чашите имат голямо разнообразие на форма, големина, материал от който са изработени и предназначение. Така например високите стъклени чаши са за вода. В подобни чаши се пие и [[бира]]та. Чашите за [[вино]] са много по-различни, те имат основа (поставка), тънък ствол за който се хваща чашата и широка горна част.
Чашите имат голямо разнообразие на форма, големина, материал от който са изработени и предназначение. Така например високите стъклени чаши са за вода. В подобни чаши се пие и [[бира]]та. Чашите за [[вино]] са много по-различни, те имат основа (поставка), тънък ствол за който се хваща чашата и широка горна част. Чашите за [[кафе]] и [[чай]] са изработени обикновено от [[порцелан]], но може и от виенско стъкло. Те са малки, с дръжка и малка чинийка под тях. Други материали за чаши са [[глина]], [[дърво]], [[камък]], [[полистирол]], [[пластмаса]], [[алуминий]] или друг метал.


Чашите за [[кафе]] и [[чай]] са изработени обикновено от [[порцелан]], но може и от виенско стъкло. Те са малки, с дръжка и малка чинийка под тях.
<gallery class="center">
<gallery class="center">
Zlatopramens.JPG |Чаша с бира
Zlatopramens.JPG |Чаша с бира
Ред 11: Ред 9:
Cup of tea, Scotland.jpg|Чаша за чай
Cup of tea, Scotland.jpg|Чаша за чай
</gallery>
</gallery>

== Източници ==
<references />


== Вижте също ==
== Вижте също ==

Версия от 05:16, 9 юни 2021

Чаша е съд, контейнер с форма на пресечен конус или цилиндър, отворен отгоре и с една или две дръжки или без дръжка, който се употребява съхранение на течности, за пиене или наливане както на студени, така и на топли напитки. Понякога може да се използва за съхраняване на твърди вещества като захар, брашно, ориз, ядки и други[1].

Чашите имат голямо разнообразие на форма, големина, материал от който са изработени и предназначение. Така например високите стъклени чаши са за вода. В подобни чаши се пие и бирата. Чашите за вино са много по-различни, те имат основа (поставка), тънък ствол за който се хваща чашата и широка горна част. Чашите за кафе и чай са изработени обикновено от порцелан, но може и от виенско стъкло. Те са малки, с дръжка и малка чинийка под тях. Други материали за чаши са глина, дърво, камък, полистирол, пластмаса, алуминий или друг метал.

Източници

  1. Cup - Definition and More from the Free Merriam-Webster Dictionary // Merriam-webster.com, August 31, 2012. Архивиран от оригинала на January 8, 2014. Посетен на January 26, 2014.

Вижте също