Разлика между версии на „Представителна демокрация“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
(Rescuing 1 sources and tagging 0 as dead.) #IABot (v2.0.8)
 
В съвременните либерални демокрации представителите обикновено се избират чрез честни и свободни [[многопартийна система|многопартийни]] избори. Властта на представителите в либералната демокрация обикновено е ограничена от [[конституция]]та или от други мерки за балансиране на представителството.
 
В много представителни демокрации – например [[Канада]], [[Великобритания]], народните представители най-често се избират чрез избори с мнозинство, състоящо се от онези, които едновременно имат право да гласоподават и фактически упражняват това си право. Кандидатът има мнозинство, когато той/тя е получил/получила повече гласове, от който и да е друг кандидат, като не е задължително това да са повече от 50% от всички гласували. Не е такъв случаят в [[Австралия]] обаче, където представителите се избират чрез система на [[преференциално гласуване]] и се изисква подкрепа от над 50% от гласоподавателите, за да бъде избран кандидатът.
 
[[Жан-Жак Русо]] е на страната на демокрацията, разбирана като пряка. Представителната демокрация Русо нарича „изборна аристокрация“.
Анонимен потребител

Навигация