Разлика между версии на „Материална точка“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
м (унифициране на раздел Вижте още към Вижте също)
 
{{без източници}}
'''Материална точка''' се нарича идеализиран модел на [[тяло (физика)|тяло]] с определена [[маса]], чиито размери, форма и вътрешна структура са пренебрежими при разглеждането на даден проблем. Понякога вместо материална точка се използва терминът ''частица''. Материалната точка има безкрайна [[плътност]] и нулев [[Масов инерционен момент|инерционен момент]].
 
== Приложение във физиката ==
Често понятието материална точка се използва при изучаване на масивни тела, подложени на [[гравитационно взаимодействие]]. Тъй като е невъзможно да се опише взаимодействието за всяка една отделна масова частица <math>m_i</math> при голям брой на частиците <math>i</math>, от които се състои даденото тяло, то често като негов модел се използва материална точка с [[координати]], съвпадащи с [[център на масите|масовия център]] на тялото и [[маса]] <math>M=\sum m_i</math>.
 
Понятието материална точка не би могло да се използва в [[квантова механика|квантовата механика]] за описание на микрообектидостатъчно малки обекти поради сложния характер на квантовото движение и загубването на традиционния общоприет смисъл на общоприети понятия като [[размер]] и [[положениеместоположение]] (вж. [[Съотношение на неопределеност на Хайзенберг]]).
 
== Вижте също ==

Навигация